Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » 1-butén vagy but-1-én?

1-butén vagy but-1-én?

Figyelt kérdés
<< powered by fanyúl® >>
2021. jún. 26. 06:33
1 2 3
 11/23 anonim ***** válasza:

Ez akár egy érdekes kérdés is lehetne, ha a kérdező nem csak kötekedni akarna. Sokan és sok molekulánál használják nem standard módon a számok elhelyezését. Ez nem egyedi eset, pl. 1-propanol vagy propán-1-ol, stb.

A Sigma Aldrich még véletlenül sem mérvadó nevezéktani kérdésekben.

Pl. a CAS regisztrációban és a PubChem regisztrációban az 1-butén forma szerepel:

[link]

[link]

De sok helyen azt hivatkozzák, hogy a IUPAC neve but-1-én, de közvetlen forrást a IUPAC-tól nem találtam, plusz a chemdoodle amit én IUPAC név generálására használok, megint csak az 1-butén mellett voksol.

De a mérvadó igazából a IUPAC-tól jövő direkt forrás lenne, és tőlük nem találtam érdemleges állásfoglalást ebben a számozásos kérdésben, pedig kerestem.

Valószínűleg az 1-butén a helyes, de jó lenne, ha valaki be tudná linkelni a közvetlen forrást, ahol a IUPAC nomenklatúra definiálja a szám helyét.

2021. júl. 1. 22:31
 12/23 Mojjo ***** válasza:

@12: Meggyőző érvelés...

Esetleg el is tudod magyarázni, miért az a válasz, ami szerinted helyes?

2021. júl. 1. 22:36
 13/23 anonim ***** válasza:
100%

#12: "egy kémikus nem beszél így"

Egy értelmes emeber, meg szakmától függetlenül nem beszél így:

"TE akarsz engem kiigazítani te kis nulla, semmi közöd a kémiához, én mnár akkor réz3 komplexeket állítottam elő amikor te még takonnyal etted a zsíroskenyeret te kis köcsög hogy van pofád nekem beszólni meg erősködni bármilyen témában leverlek bármikor kis szar."

2021. júl. 1. 22:42
 14/23 Mojjo ***** válasza:
@14: Nem értek a szerves kémiához. Főleg nem értek a nevezéktanhoz, méghozzá abszolút semennyire. Épp ezért érdekelne, hogy miért az a válasz, ami, milyen nevezéktani szabályokat és hogyan kell itt alkalmazni. El tudnád magyarázni őket?
2021. júl. 1. 22:43
 15/23 A kérdező kommentje:

"A Sigma Aldrich még véletlenül sem mérvadó nevezéktani kérdésekben."

Ezt mondjuk nem kellett volna leírni. Ez a tudománytalanságodat bizonyítja :).

Mojjo: valóban nem értesz a szerves kémiához de valahogy mindeig belekukorékolsz a válaszaimba / kérdéseimbe

Már látom hogy csak kötekedni akarsz nulla kémia tudással. :)

2021. júl. 1. 23:05
 16/23 Mojjo ***** válasza:
@15: Mint látod, kérdezek. Egészen egyszerű kérdést. Ahhoz keményen meg kell dolgozni, hogy ebben valaki kötekedést lásson. De mindegy, ugorjunk. Továbbra is kérdezném: milyen nevezéktani szabályok miatt 1-butén a helyes válasz?
2021. júl. 1. 23:12
 17/23 A kérdező kommentje:
azért mert egyetem így tanítják ahove te nem jártál
2021. júl. 1. 23:32
 18/23 anonim ***** válasza:

"azért mert egyetem így tanítják"

És miért pont úgy?

2021. júl. 1. 23:36
 19/23 Mojjo ***** válasza:
100%
@17: Oké, de érted, miért tanították így az egyetemen? Vagy csak bevágtad megértés nélkül? Ha érted, akkor leírnád? Köszi!
2021. júl. 1. 23:39
 20/23 anonim ***** válasza:

Számos referált folyóiratban a "but-1-ene" kifejezést is elfogadták, igaz az "1-butene"-re több találat van. Tehát az első válaszolónak igaza van.

[link]

2021. júl. 2. 01:19
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!