Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Mi az, ami a világon a leglass...

Mi az, ami a világon a leglassabban változik?

Figyelt kérdés

Legyen szó mozgásváltozástól, hőmérsékletváltozásról, növekedésről, csökkenésről, stb., egyszóval bármilyen paraméterről.

Mi az, ami a világon (tehát az egész univerzumban) a leglassabban változik?

2021. jún. 3. 22:28
1 2 3
 11/25 A kérdező kommentje:
Kérdés, hogy ha protonbomlás nem következik be az univerzum élettartama alatt, akkor beszélhetünk-e arról, hogy az változó. Persze feltételezve, hogy az univerzum élettartama is véges.
2021. jún. 4. 14:45
 12/25 crudy ***** válasza:
100%
Igen a protonbomlas egy jo versenyzo. Csak hat ugye erre meg nincs valasz. Egyebkent sok minden tulmutat az univerzum ediggi elettartalman, pl az uran 238 felezesi ideje.
2021. jún. 4. 15:06
 13/25 anonim ***** válasza:
100%

"Az is allando"

Igen, tudom, ezért írtam. Ami állandó, az nem változik, ami pedig nem változik, annál lassabban nehéz változnia bárminek is.

2021. jún. 4. 16:34
 14/25 crudy ***** válasza:
100%
Igen, de ez igy tul egyszeru valasz, persze lehet a kerdezonek elegendo. Erdekesebb az ha kikotjuk, hogy valtoznia kell.
2021. jún. 4. 19:49
 15/25 anonim ***** válasza:
100%
Az állandó az nem változó, nem jó válasz a kérdésre.
2021. jún. 4. 20:37
 16/25 A kérdező kommentje:

"Az állandó az nem változó, nem jó válasz a kérdésre."

Erre próbáltam utalni.

A protont fogadjuk el olyan "változónak", amiről nem tudja még a tudomány, hogy valóban változni fog-e vagy sem.

Egyébként nekem a fekete lyukak párolgása jutott eszembe a kérdés feltételekor, de azzal is az a probléma, hogy nem tudjuk, hogy mennyi idő. Simán lehet, hogy túlmutat az univerzum életkorán mire egy fekete lyuk elpárolog, de javítsatok ki ha tévedek (évek óta nem foglalkoztam fizikával, nem tudom azóta történt-e előrelépés ezügyben).

2021. jún. 4. 21:58
 17/25 anonim ***** válasza:
69%
Az univerzumnak nincsen végső életkora, viszont gyorsulva tágul, ami azt jelenti, hogy minden fekete lyuk garantáltan el fog párologni.
2021. jún. 4. 22:03
 18/25 anonim ***** válasza:
69%

"Az állandó az nem változó, nem jó válasz a kérdésre."

Ha már ennyire szőrözünk, akkor a kérdésben nem volt kikötve, hogy csak változó dolgok jöhetnek szóba.

Kérdező:

"A protont fogadjuk el olyan "változónak", amiről nem tudja még a tudomány, hogy valóban változni fog-e vagy sem."

Ilyen alapon akkor a fény sem biztos, hogy kiesik a pixisből, hiszen az, hogy mi a sebességét állandónak tapasztaljuk, az nem jelenti azt, hogy biztosan nem változik. Akár változhat olyan csekély mértékben is, amelynek mérésére vagy érzékelésére jelenleg képtelenek vagyunk.

"Az univerzumnak nincsen végső életkora"

Amikorra majd a tágulás miatt az utolsó részecske is olyan távol kerül minden másiktól, ahol a tágulás mértéke már nagyobb lesz mint a fény sebessége, akkor létrejön megszámlálhatatlan mennyiségű mini-univerzum, mindegyikben egy-egy részecskével, amelyek soha többé nem fognak tudni kapcsolatba kerülni semmivel sem, akkor azt szerintem nevezhetjük az univerzumunk végének, hiszen mint univerzum az eredeti formájában megszűnik létezni (természetesen ehhez az fog kelleni, hogy az utolsó benne lévő fekete lyuk is elpárologjon). Kérdés, hogy az új formáját nevezhetjük-e valaminek, létezőnek egyáltalán. Nevezhetünk-e létezőnek egy olyan hipotetikus univerzumot, amellyel soha semmilyen formában sem fogunk kapcsolatba kerülni?

2021. jún. 5. 02:10
 19/25 dq ***** válasza:
79%

Ismert, hogy ha van megszámlálható sok, végtelenbe tartó sorozatod, akkor van olyan sorozat is, amelyik mindegyiknél gyorsabban tart a végtelenbe.

Igaz-e, hogy van olyan sorozat is, amelyik mindegyiknél lassabban tart a végtelenbe?

2021. jún. 5. 12:03
 20/25 anonim ***** válasza:
69%
Nem lehet, hogy a világegyetem ugyanúgy tágul, csak a méretéhez képest arányosan?
2021. jún. 5. 13:06
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!