Melyek lehetnek azok az állatok, melyek legnagyobb egyedszámban képviseltetik magukat a földön?
Gondolom faj alapján elég nehéz lenne megmondani, ezért tágabb besorolás (nemzetség, család) is érdekel.
A magam részéről a hangyákra gondolok (hangyafélék családja), de lehet, hogy tévedek.
Az egészen biztos, hogy ízeltlábú. Az ismert állatfajoknak kb. 90-a az! Magyarországon 33.000 faj él, amiből 33.000 ízeltlábú!
Azt nem tudom, ebben melyik a legnépesebb, de én is a hangyák családját mondanám. A Wikin azt írják, a hangyák a teljes állati biomassza 15-25 százalékát tehetik ki.
Köszönöm szépen a választ mindenkinek!
Akkor jól gondoltam.
Hatos, baktériumok és az egysejtűek nem számítanak állatnak!
A rendszertan tudománya folyamatosan változik, dolgokat ide-oda sorolnak, de soha nem számítottak a baktériumok állatnak.
Alapvetően vannak prokarióták és eukarióták. Előbbiek sejtjeiben nincs sejtmag, a DNS a citoplazmában van, nincs izolálva. Ilyen az összes baktérium. Utóbbiakban van sejtmag, ebben van a DNS állomány.
Valamivel később megjelent az „öt ország”-elmélet, ami az élővilágot öt nagy csoportra osztotta. Prokarióták, állatok, növények, gombák és protisták (azaz minden, ami egysejtű eukarióta). A prokarióták egy külön országot alkotnak, az utolsó négy ország értelemszerűen az eukariótákhoz tartozik.
A legújabb osztályozás szerint pedig „három domén” van. A baktériumok, archeák (ősbaktériumok), illetve az eukarióták doménje. Ez az eukariótákat vette egy egységnek, és ezen belül van hét ország, az állatokkal, növényekkel, gombákkal együtt.
Szóval annyi a lényeg, hogy a baktériumokat semmiképpen, soha nem tekintették állatoknak. Az egysejtűek életmódjuk szerint lehetnek állati egysejtűek (pl. amőbák), de az állatok országába akkor is csak a többsejtű létformákat számoljuk bele.
Mellesleg ha azt mondanánk, hogy a baktériumokból van a legtöbb, az egy olyan tág fogalom, mintha azt mondanánk: állatok.
Legnagyobb rendszertani kategóriák:
Előző voltam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!