Mennyi az átáramló vízmennyiség?
Adott egy vízvezeték, melyről merőlegesen lecsatlakozik egy "d" átmérőjű, "l" hosszúságú bekötővezeték. Ennek a bekötővezetéknek a végén egy csap van. Ismert a csap vizsgálattal meghatározott"Kv" értéke (1 bar nyomáskülönbség hatására átáramló vízmennyiség m3/h-ban megadva, Q=Kv*GYÖK(p)). A megtápláló vezetékben uralkodó "p" nagyságú nyomás állandó, függetlenül a bekötővezetéken keresztül kiáramló víz mennyiségétől (nincs nyomásesés vízelvétel hatására a fővezetéken, ideális).
Az lenne a kérdésem, hogy a fenti adatok ismeretében meg lehet-e határozni számítással, hogy mennyi víz fog kifolyni a csapon?
(Qvezeték=Qcsap összefüggésből próbáltam kiindulni feltételezve, hogy a leágazó bekötővezeték kezdőpontján "p" nyomás van, a csap kifolyócsonkján 0, a kezdő és végpont között megoszlik egy dpvezeték és dpcsap veszteségre, ahol dpcsap a Q=Kv*GYÖK(p) képletbe helyettesíthető). Így egy A*v=Kv*GYÖK(p) egyenletet pofozgattam, de ez hibás megközelítésnek bizonyult.
Előre is köszönöm a segítséget!
Köszönöm!
Kérlek szépen segíts(en) egy kicsit kifejteni :-)
Ezzel az anyaggal próbáltam átszámolni, de amikor a végén visszaellenőrzöm a Qvezeték és a Qcsap egyenlőséget nem jön ki. Ezért gondolom, hogy vagy elronthattam valamit művelet közben vagy nem is helytálló ahogyan próbálom kiszámolni a tényleges "Q"-t. :-(
Végigzongoráztam, hogy ha arra lennék kíváncsi mekkora mennyiség jönne ki egy "d" lyukon akkor számolok egy Qmax Bernoullit. Ha ehhez a "lyukhoz" cső is csatlakozik akkor számolok Q=GYÖK((Δp*d^5*pi^2)/(8*λ*l*ρ). De ez a Kv értékes csap bezavar, nem tudom hogyan kell levezetni.
(Egyébként tényleges értékekkel: Kv=160, d=60 mm, l=5m, p=3 bar. Az elképzelésem, hogy minél szűkebb, minél hosszabb a cső, annál kevesebb nyomás jut a csapra, így annál kisebb a Q, p növelésével ésszerű határokig pedig Q növekszik).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!