Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Mihez képest kell gyorsan...

Mihez képest kell gyorsan menni, hogy az idő lelassuljon?

Figyelt kérdés

Legyen szives csak olyan irjon aki tényleg tudja a tudományos választ!

A téma alapjaival tisztában vagyok, azt legyetek szivesek ne irjátok le!

Az a kérdés, hogy mint köztudott, egy űrhajón lassabban telik az idő, de ha ez az űrhajó a Föld pályájával ellenkező irányba indul el, akkor a Naphoz képest lassul! Ha a Napéhoz képest indul ellentétesen, akkor a Tejút középpontjához képest lassul. Ha a Tejút mozgásához képest ellentétesen, akkor elkezd felgyorsulni az idő az adott űrhajón, mert csökken a sebessége? De mihez képest csökken? Számomra ez megfoghatatlan, hogy ok, gyorsan meg valami lassul az idő, de mihez képest kell gyorsan mennie??? Éppen a relativitás adja, hogy ami gyors az egyik szemszögből az lassú a másikból. Akkor melyik tárgynak lesz az idő múlása gyor és melyiknek lassú???

Mert az egymáshoz képest gyorsan mozgó mindkettő csak annyit lát, hogy milyen gyors a másik, de azt mi dönti el, hogy melyik tárgyon, űrhajón, égitesten (mindegy min) telik gyorsabban és melyiken lassabban az idő, mert állitólag repülőre helyezett atomóra azt mérte, hogy a gépen lassabban telt az idő, mint a Földön. Azért a gép volt a gyors a Földhöz képest, mert mindig a kisebb tömegű tárgy az aminek a nagyobbhoz képest gyorsnak kell lenni? Mert lehet éppen a galaxig központjához képest a repülő volt a lassabb a Földnél, tehát a gépen kellett volna az atomórának többet mutatnia!!!

2021. ápr. 19. 18:25
1 2 3
 21/23 anonim ***** válasza:
100%

Még egy dolog, kérdező: a TE időd NEM fog lelassulni, akármit is csinálsz!

Te úgy fogod látni, hogy mindenki más ideje lassult le.

Mindenki más meg úgy fogja látni, hogy a te időd lassult le.

2021. ápr. 20. 08:07
 22/23 A kérdező kommentje:

Még tovább tudom ragozni ezt a kérdést: a "szemben egymással haladás" akár egy pontbóll indulunk akár nem minden tiszta itt az előzmények alapján.

Maradt egy nagy kérdés: a műholdak sebessége. A Földhöz képest gyorsan keringenek, de egy darabig egyik irányba mennek,, utána visszafelé (a keringésből adódó oszcillációra gondolok, ami miatt nyilván folyamatosan változik a sebesség iránya), tehát miért a műhold órája lassul le, hiszen a műhold, vagy egy űrállomáson keringő ember azt is mondhatja, hogy a Föld körülötte kering, ő áll (ez is csak relatív kit tartunk álló helyzetűnek), tehát a Földön hagyott óra is lassulhatna ,nyilván itt az inerciarendszereket nem befolyásolja, hogy melyiknek nagyobb a tömege, hiszen csak egy viszonyítási rendszerben kell gondolkoznia fénysebesség esetén, annál is inkább, és itt jön a lényeg, hogy simán lehet olyan pontot találni a galaxisunkban amihez képest ha nézzük, akkor azt látjuk, hogy a műhold egyszer gyorsabban haled ehhez a ponthoz képest, mint a Föld, de amikor "visszafelé jön" a keringéséből adódóan éppenhogy lassabban halad és a föld a gyorsabb. Ez a pont lehet a Nap is. Remélem érthető ahogy ezt az utolsó gondolotaot leírtam, mert erős a gyanúm, hogy nem, főleg, mert nem vagyok szakmabéli :/

2021. okt. 13. 12:25
 23/23 A kérdező kommentje:
Hogy még érthetőbb legyen a kérdésem: az egymással szemben haladás esetén világos, hogy azon múlik kinek telik gyorsabban vagy lassabban az idő, hogy ki az aki visszafordul, de ha két test, legyen az akár egyforma tömegű, és egymás körül kering, akkor melyiknek telik gyorsabban az idő, hiszen mindketten mondhatják azt, hogy én állok, te keringsz körülöttem őrült gyorsan (a Föld és a műhold esetén ez nincs meg, de gondolom a tömgnek nincs jelentősége abban az esetben ha azt vizsgáljuk kinek telik gyorsabban az idő)
2021. okt. 13. 17:27
1 2 3

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!