Fizikában mi a sebesség képlete, ha hozzá vesszük a sebesség álltal fellépő idő torzulást?
Én fizikus vagyok, de nem értem a kérdést.
A sebesség egy fizikai mennyiség, és valamihez képest értendő. Nem képlete van neki, hanem számértéke és mértékegysége.
Tehát: mi a kérdés valójában?
A kérdező talán arra gondolt, hogy milyen módon befolyásolja az idődilatáció a sebesség számítását a v=s/t illetve v=ds/dt képletben.
Semmilyen módon. A sebesség egy viszonylagos mennyiség, amely két egymáshoz képest mozgásban lévő vonatkoztatási rendszer között értelmezhető. Mindkét rendszerben a sebességet ugyanúgy számoljuk, és mindkét rendszerben a másik rendszer által az adott rendszerben mért idő alatt megtett adott távolságot osztjuk ezzel a kis időtartammal, illetve képezzük ezen hányados határértékét.
Ez a szám mindkét rendszerben ugyanannyi, az iránya (amennyiben a sebesség vektoriális jellegét is megtartjuk) pedig egymással ellentétes.
Idődilatáció akkor lép fel, amikor a mozgó rendszerben mért időtartamokat hasonlítjuk össze a nyugvó rendszerben mért időtartamokkal. De a sebesség definíciója ilyen összehasonlítást nem tartalmaz.
Még mindig kevered a sebesség fogalmát az idődilatációéval.
Az idődilatációhoz a két rendszer egymáshoz képesti sebessége már adott. Az űrhajó valamilyen sebességgel halad a világűrben a Földhöz képest. A Föld rendszerében ez a sebesség adott, v=s/t.
Ez alapján az idődilatáció képletében a négyzetgyök(1-v^2/c^2) faktorral kell szorozni a földi időtartamokat. Tehát amíg itt a Földön t idő telik el, addig a földről nézve az űrhajóban t'=t*négyzetgyök(1-v^2/c^2).
Ha az űrhajó a fénysebesség felével halad, akkor v=c/2, a fenti képlet alapján pedig t'= 0,866*t. Tehát amíg a Földön mondjuk 1 óra telik el, addig az űrhajóban (a Földről nézve) 0,866 óra, ami 51 perc 57,69 másodperc.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!