Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » A propán-bután gáz molekulasze...

A propán-bután gáz molekulaszerkezete hasonlít-e bármiben is a mustárgázhoz?

Figyelt kérdés
2021. ápr. 5. 21:47
1 2
 11/18 sadam87 ***** válasza:
A molekula semleges kémiai részecske. A NaCl-ot alkotó részecskék ionok. Remélhetőleg az iskolában is így tanítják.
2021. ápr. 6. 22:46
 12/18 anonim ***** válasza:

"Melyikben?"

...nincs kovalens kötés...

Az egyatomos molekulákban! Azaz a nemesgázokban.

2021. ápr. 7. 14:05
 13/18 anonim ***** válasza:
Van a dativ kötés, ami pont azt jelenti, hogy nem kovalens. Biztos van olyan molekula, amiben csak ilyen van.
2021. ápr. 7. 16:55
 14/18 sadam87 ***** válasza:

Valóban, ha a különálló nemesgázatomokat molekulának tekintjük, akkor abban nincs. Kérdés, annak tekintjük-e. (Bizonyos szempontból nyilván tekinthető annak, hiszen például molekularácsot alkotnak, de másrészt a legtöbb definíció magába foglalja, hogy a molekula több atomos.)

A datív kötés kovalens kötés.

[link]

[link]

2021. ápr. 7. 17:40
 15/18 anonim ***** válasza:

Én is ezt mondtam, hogy eddig úgy tudtam (szerintem még rajtam kívül egy csomóan, de ez csak az én véleményem), hogy a molekula több atomból felépülő SEMLEGES egység.

A nátriumion egyszeresen pozitív, a kloridion egyszeresen negatív töltésű.

Éppen ezért tudnak "összetapadni" a nátrium-kloridban.

Ezeket nyilván te is tudod, csak azt gondolom, hogy a nátrium-klorid töltése már tekinthető semlegesnek, hiszen a két ion kiegyenlíti egymást. Javíts ki, ha tévedek!

+ Még egy kérdés: ha az ionvegyületeknek nincsenek molekulái, kettő ion egységét hogyan nevezzük?

2021. ápr. 8. 12:06
 16/18 anonim ***** válasza:

15-ös ezzel az a baj, hogy ionok sosem fognak összetapadni. Vagy ionrácsot alkotnak, ahol ionok ülnek a rácspontokon, vagy oldatban szabadon száguldoznak a diffúzió öregasszonyokat megszégyenítő sebességével. Vagy az olvadékukban folydogálnak, de akkor sem úgy, hogy NaCl, hanem Na+ és Cl-.

Az ionos vegyületek NEM alkotnak molekulákat. Molekula lehet ion, de ion nem lehet molekula. (Összetett ionok esete)

2021. ápr. 8. 12:12
 17/18 anonim ***** válasza:
Hát jó, köszi
2021. ápr. 8. 12:25
 18/18 sadam87 ***** válasza:

#15/17

Ahogy a 16. válaszoló leírta. Talán szemléletebb ha megnézed a kristályrácsot.

[link]

Egy-egy nátriumiont 6-6 kloridion vesz körbe, és fordítva. Akkor melyik ion melyikkel egyesülve alkot molekulát? Persze önkényesen kijelölhetnénk őket, de semmi értelme nem volna. Ha megolvasztjuk, az ionok külön fognak mozogni. Ha feloldjuk, az ionok külön fognak mozogni.

(Egyébként ha az emlékeim jól csalnak, gáz fázisban léteznek NaCl molekulák. Viszont ott kovalens kötés van az atomok között.)

Szinte pontosan azt írtad le, amit én akartam (nyomtam a zöldet), de azért egy dologgal nem teljesen értek egyet.

"Molekula lehet ion, de ion nem lehet molekula."

A molekula definíció szerint semleges, szóval én ezt nem mondanám. Persze sokszor elmosódik a határvonal (nagyobb biomolekuláknál például), de azért nekem akkor is kicsit zavaró ez a megfogalmazás.

2021. ápr. 8. 17:26
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!