A tér egy A pontjában mekkora a mágneses tér, ha egy elektron halad el egyenes vonalban tőle egy méterre?
De gyakorlatilag az ennek a kiszámolásához szükséges képlet kéne.
Én soha nem tanultam ilyesmit, úgyhogy hátha jár erre egy villamosmérnök vagy ilyesmi:)
Talán kevesebbet kell magyaráznom a dolgok elhelyezkedéséről, ha a mágnesestérerősség-vektort adom meg az (x, 0, 0) pontban, amikor a q nagyságú ponttöltés az r(t) = (0, 0, v*t) pályán (tehát a z tengely mentén mozog egyenletes v nagyságú sebességgel, így az A pont x távolságra van az egyenes vonaltól, ahol az elektronod mozog):
H(v, x, t) = q/(4*π) * γ*v*x/(x^2 + γ^2*v^2*t^2)^(3/2) * (0, –1, 0),
ahol γ = 1/sqrt(1 – (v/c)^2), és c a fénysebesség.
Ha az elektron éppen a z = 0 magasságban van, akkor v*t = 0, tehát t = 0, így egy kicsit egyszerűsödik a formula:
H(v, x, 0) = q/(4*π) * v/(x^2*sqrt(1 – (v/c)^2)) * (0, –1, 0).
Ha a későbbiekben nem csak egyenes vonalú egyenletes mozgást végző ponttöltésre érdekel a dolog, hanem általános r(t) pályákra is, akkor ezek lesznek a releváns képletek:
> „csak arra vagyok kíváncsi mi mindent kell figyelembe venni.”
Legfőképp a Maxwell-egyenleteket. Ha a sebesség kicsi (v ≪ c), akkor elég lehet a Biot–Savart-törvény.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!