Mivel magyarázható, hogy magas hegyekben borús időben is „leéghetünk”?
a bőrödre érkező napsugárzás vékonyabb légrétegeken hatol át, mintha pl. a tengerszinten lennél, ezért az UV-sugárzás is erősebb.
gondolom, ilyesmi választ várnak, amúgy viszont nem ilyen fekete-fehér a dolog, hogy tengerszinten csak napos időben lehet leégni, a hegyekben meg borús időben is, rengeteg múlik a napmagasságon, a felhők jellegén, és a szabad ég alatt eltöltött időtartamon.
#1 ez nem igaz. Én égtem már le borús időben mint az állat pedig tengerszinten voltam és nagyon tudok barnulni.
De az igaz, hogy a magasban ritkább a levegő ezért nagyobb az uv sugárzás.
Csekély intenzitású UV-sugárzás mellett is leéghetsz, ha elég sok ideig éri a bőrödet. Ez az ábra a világosabb európai fehér bőrtípusra lett belőve (ami kicsit érzékenyebb, mint a hazai átlag).
A bőrfelületet legfeljebb 2 órán keresztül érheti 1,5-ös indexnek megfelelő UV-sugárzás, hogy ne következzen be leégés.
Borult időben az UV-sugárzás nagyobb része nem jut le, egy része viszont lejut. Te is nyugodtan nyomon követheted a méréseket, ide nézz majd fel bármelyik felhősebb nyári napon:
Hogy ne kelljen hónapokat várni, előkerestem egy print-screent a nyári napforduló környékéről (június 25.)
A mért eredményektől most tekintsünk el, az átlagokat mutató görbét nézd. Borult időben a júniusi kora délutáni UV-index átlagosan 1,5 és 2 között van. Tehát minden további nélkül megvan a lehetősége, hogy valaki borult időben is leégjen, ha olyanok a körülmények. Persze egy sor különböző oka van annak, hogy mégsem következik be olyan könnyen (odakint gyakran teszünk-veszünk, a napsugárzás nem kapja folyamatosan telibe ugyanazt a bőrfelületet, felhős időben szóródik a sugárzás és kevésbé koncentrált, illetve ha már barnultunk, akkor már hosszabb időtartamokkal kell számolni, nem az ábrán szereplővel).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!