Egy tű hegyére körülbelül mennyi hidrogénatom férne el?
Valóban, meg kell határozni, hogy mit értünk a tű hegyén.
Lehet venni 0,1 mm³, de elképzelhető ennél hegyesebb tű is, akkor azzal kell számolni.
Lehetne venni a vas sűrűségét és az atomtérfogatot, de mivel a vasnak van egy sajátossága, hogy rácsszerkezetet alakít ki, érdemesebb azzal foglalkozni, természetesen figyelembe véve, hogy a tű valójában nem vas, hanem acél, így ötvözőelemeket is tartalmaz, de szerintem ettől el lehet jelenleg tekinteni, ahogy a hőtágulás pontosságával is valamennyire.
Szobahőmérsékleten a vas tércentrált kockarácsú, az élei 0,286 nm hosszúak és 9 db atom alkotja, a kocka 8 sarkán és egy középen. A rácsszerkezet sorban történő növelésével minden további kockában 5 db atom van, hiszen a másik 4 közös az előzővel. Ha viszont egy sor már kész, akkor a következő, rárakódó sorban már két oldal lesz közös, /az első után/ így csak 3 új atom kell a rács bővítéséhez, de a következő bővítésnél már három oldal közös, így csupán két atommal bővül a rácsszerkezet. Innen ki lehet számolni, mivel millió a váltószám a mm és a nm között, vagyis egy mm az egymillió nm, de meghagyom neked, számold ki olyan tű hegyére, amely neked szimpatikus.
Bocsánat, nem jól olvastam el a kérdést, azt számoltam, hogy a tű hegye mennyi atomot tartalmaz, de most látom, hogy rárakódó hidrogénre kíváncsi a kérdező, elnéztem.
sorry
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!