Mesterséges szelekció?
Igen, lehetséges.
Egy baj van vele, ha lehet hinni a wikipéniának, akkor alsó hangon 6-8 év, mire ivarérett lesz a csimpánzunk, plusz 7,5 hónap terhesség. Igen sok generáció kellene ahhoz, hogy a tenyésztés érezhető előrehaladást érjen el. Az pedig ilyen számok mellett nagyon-nagyon sok idő. Nem egy tudós élete munkája, hanem annál is sokkal több év. Célzott génmódosítássokkal sokkal előbb lesz eredmény. Még, ha ott a szükséges tudományos fejlődésre évtizedeket is kell várni. (most persze a dolog etikai oldalától eltekintve)
Mármint gerinces? Talán valamilyen kis rágcsáló.
Egyébként a kutyák nemesítése is hasonlóan működött.
Úgy tudom, az embernél annak idején 500000 év volt, mire különvált a majmoktól.
Még utána is kb. úgy nézett ki, mint egy majom, csak az agya kezdett el nőni közben - annyira, hogy utána már ez lett neki a fejlődés útja - meg még pár apró változás volt.
A mesterséges szelekció ennél akár 100-szor is lehet gyorsabb, szóval egy ilyen viszonylag kis változás 5000 év lenne a majmoknál.
Volt például egy ilyen nemesítési kísérlet (teljesen más dologban): az 47 évig tartott, pedig ott sokkal gyorsabb ciklus volt.
Nemrég olvastam, de csak lábjegyzet volt egy genetikai cikkben, nem mentem utána.
Valami új gyümölcsfajta lesz.
Van egy másik is: az oroszok szelíd rókákat tenyészettek ki.
Ez meg 25 nemzedék volt, és kicsit kezdtek külsőre is hasonlítani a kutyákra.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!