Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » A volt-és ampermérő egyaránt...

A volt-és ampermérő egyaránt galvanométerek?

Figyelt kérdés

2021. jan. 31. 15:32
 1/6 anonim ***** válasza:
100%

Hát, bocs, itt a pontatlanság az tettenérhető.

1. Érzékeny műszerben a volt és ampermérő azok átcserélhető fogalmak, mert egyik a másikból következik, és az alapműszereknél is szokásos mindkettőt megadni, például 300 mikroA 60 mV.

2. Galvanométernek azt a műszert nevezzük, mellyel rendkívül kis mennyiségeket indikálhatunk, többnyire különleges szerkezettel (például feszítettszálas és az indikációt még érzékenyebbé tevő tükrös).

2021. jan. 31. 15:57
 2/6 anonim ***** válasza:
100%

Ahogy 1-es hozzászóló írta az alapműszert nevezhetjük akár feszültség, akár árammérőnek.

De talán, amire te gondolsz, az általánosan feszültség és árammérésre használt (nem alap) műszer nem galvanométer. A galvanométer egy nagyon érzékeny középnullás műszer, általában hídkapcsolások kiegyenlítésének indikálására szolgál.

2021. jan. 31. 16:11
 3/6 anonim ***** válasza:
100%
Hopp, a középállásosságot elfelejtettem, valóban, kösz.
2021. jan. 31. 16:15
 4/6 A kérdező kommentje:

De a felépítésük azért megegyezik? Mindhárom esetén megtaláltam az alábbi ábrát.

[link]

De az okés, hogy az ampermérő ellenállása ~0, a voltmérőé ~végtelen. Ebből következik is, hogy melyiket hogyan kell bekötni az áramkörbe. (De most csak a felépítésüknél maradunk.)

2021. febr. 5. 00:19
 5/6 anonim ***** válasza:

"De az okés, hogy az ampermérő ellenállása ~0, a voltmérőé ~végtelen."

Mint #1-ben írtam, mikor még csak a linkelt ábrás műszer van, akkor akár ampermérőnek, akár voltmérőnek használod, ellenállása ugyanaz, mitől is lenne más? Nagyobb méréshatároknál kezd az ampermérő ellenállása csökkenni a söntök miatt, a feszültségmérőé meg növekedni az előtétek miatt.

"De a felépítésük azért megegyezik?"

Attól függ, mit értesz felépítés alatt. A mérési elv ugyanaz, a kivitel meg nem.

Mint az #1-ben írtam, a galvanométer: " többnyire különleges szerkezettel (például feszítettszálas és az indikációt még érzékenyebbé tevő tükrös)" Meg még tegyük hozzá, hogy többnyire középállású.

Totál felesleges volt ezek szerint, amit korábban írtam. :D

2021. febr. 5. 08:22
 6/6 anonim ***** válasza:

2-es vagyok.

#5 ehhez már nem is lehet mit hozzátenni, tökéletesen leírtad. Ha ebből sem érti meg, akkor…

2021. febr. 5. 08:32

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!