Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Mit felelnétek, ha valaki...

Mit felelnétek, ha valaki megkérdezné, hogy a gramm vagy a kiló a több?

Figyelt kérdés

Tőlem viccből kérdezték meg, de elgondolkodtam rajta.

Mert ha átváltás van egyikből a másikba, akkor egyenlőek.

De ha két külön mennyiség, akkor eltérnek (pl. egy toll és egy vasrúd grammban; és ha a toll tömegét átváltom kilóra, akkor ennek ellenére a kilóhoz tartozó szám fogja a kevesebbet jelenteni. A vas pedig hiába maradt grammban, úgy is ő a nehezebb.

Szóval, arra nincs egyenes válasz, hogy a gramm vagy a kiló-e a több?

2020. nov. 20. 09:54
 1/9 anonim ***** válasza:
89%
A kilogramm 1000 gramm, tehát a kilogramm több.
2020. nov. 20. 09:58
 2/9 sadam87 ***** válasza:
100%
Azt, hogy 1 kilogramm több, mint 1 gramm. A mennyiségek mérőszámból és mértékegységből állnak.
2020. nov. 20. 10:04
 3/9 anonim ***** válasza:
100%

Nem jó a kérdésed. Ilyen, szó hogy "kiló" nem létezik. A kilo az nem mértékegység, hanem prefixum (előtag) 1000-szerest jelent.

Ha a "kiló" helyett kilogrammot írnál, akkor legalább összehasonlítható mennyiségek szerepelnének a kérdésedben, amit nem minősítek.

2020. nov. 20. 10:09
 4/9 anonim ***** válasza:
100%

Ha a kiló a kilogrammot jelenti, akkor ezek mértékegységek és egy mennyiséggel (számmal) együtt van értelmük. Ha úgy értelmezzük, hogy mindkettő egy (1 kilogramm és 1 gramm), akkor az 1 kilogramm a több, hiszen az 1000 grammot jelent.

"ha a toll tömegét átváltom kilóra, akkor ennek ellenére a kilóhoz tartozó szám fogja a kevesebbet jelenteni"

A mennyiség és a mértékegység együtt jelenti valaminek a mértékét. Például nem érdemes az 1-et hasonlítani az 1000-hez, és a grammot sem a kilogrammhoz, csak úgy van értelme, hogy az 1 kilogrammot hasonlítjuk az 1000 grammhoz.

Valaminek a tömege pedig adott, annyi amennyi. Az egy más kérdés, hogy milyen mértékegységben adjuk meg, és abból hány ilyen egységnyi lesz azonos annak a valaminek a tömegével.

"Mert ha átváltás van egyikből a másikba, akkor egyenlőek."

Ezt nem is értem. :)

2020. nov. 20. 10:13
 5/9 anonim ***** válasza:
71%

Ennek a kérdésnek sok értelme nincs, én több módon is tudom "értelmezni":

1) 1 kilogramm = 1000gramm, tehát a kiló több, mint a gramm. (többet jelent)

2) Úgy is értelmezhetném, hogy grammből vagy kilóból van több. Tehát megnézem az univerzumban lévő összes anyag össztömegét. Az x kiló, tehát 1000x gramm. Így meg grammból több van :'D

2020. nov. 20. 10:46
 6/9 Mojjo ***** válasza:
100%

A kilo egy SI prefixum, ezerszeres szorzót jelent. A gramm a tömeg mértékegysége.

Olyan, mintha azt kérdeznéd, hogy melyik a zöldebb, egy krokodil, vagy elmentem a boltba.

2020. nov. 20. 12:03
 7/9 anonim ***** válasza:

#5, Ááá, már értem, szóval kétféleképpen értelmezhető a kérdés,

- melyik jelent nagyobb tömeget,

- melyikből van több ugyanazon tömegben, "darabra".

Akkor ez ilyen félreérthetőségen alapuló beugrató kérdés?

2020. nov. 20. 16:13
 8/9 anonim ***** válasza:
100%
A kérdés értelmetlen, mert egy tárgy tömege kifejezhető grammban és kilogrammban is. Ettől még a tömege nem változik egyik sem nagyobb vagy kisebb a másiknál. Például egy 0,5 kg tömegű tárgyra mondhatjuk azt is, hogy a tömege 500 g. Most akkor melyik a nagyobb? A tömeg ugyanannyi csak más mértékegységben adtuk meg. Számszerűleg az 500 g nagyobb, de csak azért, mert kisebb egységben adtuk meg.
2020. nov. 20. 17:35
 9/9 TappancsMancs ***** válasza:

Én is arra szavazok, hogy önmagában ezek mértékegységek mennyiség nélkül és egyik sem több vagy kevesebb a másiknál, csak két mértékegység neve.

Mennyiségekkel a gramm is lehet több: 1000 g az nagyobb tömeg mint 0,5 kg, a mértékegység nevével együtt is, mert hát a példa szerinti mennyiségek nagyobbak. És lehet ragozni, mint más is írt ilyet...

2020. nov. 21. 12:48

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!