Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Az óceánokat ki lehetne lőni...

Az óceánokat ki lehetne lőni az űrbe?

Figyelt kérdés
Mivel lehetne ezt megtenni elméletben?

2020. nov. 13. 16:29
1 2
 11/18 Wadmalac ***** válasza:
Hát nem tudom, ha komplett óceánokat akarunk űrbe pumpálni, szerintem a kapilláris-jelenséghez alkalmas csőméretek nem nagyon játszanak. :)
2020. nov. 19. 07:57
 12/18 anonim ***** válasza:

Sok kapillárissal miért ne :D

Mindenképp fel kéne pumpálni oda. Ez azt jelenti, hogy a fél-holdtávolság eléréséhez, hogy #2 által leírt módszernél maradjunk, kellene építeni egy pumpát ami 19220 tonnát megemelö erö kifejtésére képes, valamint kell egy 192200 km hosszú, egy 1cm² belsö keresztmetszetü csö.

Ez csak egy durva számolás, a víz súlyát tengerszinten számoltam, nincs benne a magasság miatt csökkenö gravitációs hatás, illetve a csö fala és a víz közötti súrlódás, a víz belsö súrlódása, desztillált vízzel számoltam, nem sós tengervízzel.

Próbáltam a gravitációt belevenni, de nem vagyok olyan jó matekból, nem tudom rendesen összerakni a magasság szerinti képletet ami ráadásul exponenciális, ha ez meglenne gondolom fel kell szorozni a tengervíz súlyával és ki kell vonni a súrlódásokat.

Van esetleg valaki aki össze tudja dobni ezt a képletet nekem? Érdelkelne hogy is néz ez ki, az adatokat behelyettesítem magamnak ha megtalálom.

Már annak a képletnek is örülnék, amivel a tisztavíz-oszlop (1kg/dm³) tényleges tömegét ki lehet számolni, tehát 0 és 1 G között 192200km-en. Ha jól gondolom nem elég elfelezni vagy harmadolni stb. Találtam egyenleteket, de max egy-egy magasságra tudnám velük kiszámolni.

Elöre is köszönöm!

2020. nov. 19. 11:42
 13/18 Wadmalac ***** válasza:

"kellene építeni egy pumpát ami 19220 tonnát megemelö erö kifejtésére képes, valamint kell egy 192200 km hosszú, egy 1cm² belsö keresztmetszetü csö."

Ehhez hozzájön a jogos vízoszlop-tömeg kérdésed. Már csak a fizikai megvalósítás érdekében is. Mert én számolás nélkül merem állítani, hogy nincs az az ismert anyag, ami ezt a nyomást kibírná és nincs az a szivattyúszerkezet, ami erre képes.

Ha tudnánk építeni egy űrliftet, mondjuk 500 méterenként szivattyúval, akkor esetleg, akkor akár jóval nagyobb áteresztő keresztmetszettel is működne.

De ha már elfilozofálgatunk ezen, azért továbbra is feszít a kérdés: minek?

Mi a lényeg? A sok víz felvitele ottani szükségletnek?

Minek?

Az aszteroida-övben begyűjthető akármilyen mennyiségű szükséglet, legalábbis ha még hozzádobjuk az esetleges üstökös-befogásokat.

Vagy azért, hogy az a víz ne legyen itt a Földön?

Hát van sokkal gazdaságosabb módja a globális öngyilkosságnak.

:)

2020. nov. 19. 12:22
 14/18 anonim ***** válasza:

:DD

Ne kérdezd miért, ennek én sem értem a lényegét.

A feladatra koncentrálj. Nyújtjuk a megoldást a kérdezönek, a kivitelezés legyen az ö dolga.

Annyi logikát látok benne, hogy ha a víz ott kering félúton a Hold és a Föld között, akkor a késöbbi holdi és a földi kolónia vízellátása is egyszerü lesz, csak a megadott hely felé kell irányítani a kellö mennyiséget, és hamarosan odaér mindenféle energiabefektetés nélkül. Ha mindemellett sikerül egy egységes burokként szétteríteni, akkor jó védelmet is nyújt a Földhöz közelebbi pályán keringö ürállomásoknak a sugárzások ellen.

Lehet az is hogy a kérdezö titokban elszánt környezetvédö terrorista, és így akarja megbosszulni az emberiség természet ellen elkövetett gaztetteit.

A következö megoldás is szóba jöhet, hogy kikerüljük a pumpa problémáját:

kell az a bizonyos csö (fogalmam sincs hányszor tekeredne körbe a Földön mire odáig kitolnánk, de tegyük fel sikerül egyenesen megoldani), megtoldjuk még 11 km-rel, beleállítjuk a Mariana-árokba. Eztán egyszerüen lefedjük az egész vízfelületet egy olyan vastagságú beton- vagy vasréteggel, ami a súlyával egyszerüen kipréseli a vizet a csövön át a megadott helyre.

"van sokkal gazdaságosabb módja a globális öngyilkosságnak."

ez ma már ingyen gond nélkül elérhetö, gondosan elö van készítve, néhány gombnyomás, napszemüveg, és csak élvezni kell a látványt. Ha jól szervezik akkor néhány percre egy hatalmas koronavírust csinálhatunk a Földböl.

2020. nov. 20. 07:54
 15/18 Wadmalac ***** válasza:
Mariana-árok verzió: egy dolgot nem sikerült kiküszöbölni, a nyomást elviselni képes csőanyagot. :)
2020. nov. 20. 09:31
 16/18 anonim ***** válasza:
Szerintem aki lefedi az óceánokat talál rá megoldást :D
2020. nov. 20. 10:30
 17/18 Wadmalac ***** válasza:

Hát ahhoz csak pénz meg elegendő anyag kell, de az anyagok tulajdonságainak a fizika szab határt.

És akármennyire a pénz a világunk központi eleme, azért a végén csak a fizika az úr. :)

2020. nov. 20. 11:14
 18/18 anonim ***** válasza:
Igen. Tetszőleges mennyiségekben akármelyik galmazállaporában rakétákkal.
2020. nov. 28. 17:54
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!