Egy "kék Nap" mellett hogyan nézne ki az emberiség?
Sci-fit írok. Próbálok. Azon akadtam meg, hogy ha a Napunk kék fényű lenne sárga helyett, az mit jelentene ránk/más élőlényekre nézve? Pl. hogy változna a bőrszínünk, testfelépítésünk, stb...
Hol tudok ennek bővebben utána nézni?

Keress rá a csillagok színképtípusaira. A lényeg, hogy a kék forróbb felszínű csillagot jelent, mint egy sárga vagy vörös.
pl:

Azt én értem, csak gondoltam ebből már el tudsz indulni. :)
A válasz akár az is lehetne, hogy akkor ki sem alakul az élet a Földön. Az egész Naprendszer fejlődése is más irányba mehetett volna. De ha mondjuk távolabb lennénk a Naptól, akkor akár hasonló is lehetne minden.

A scifinek nem kell tudományosan korrektnek lennie. Fantasztikumról van szó, elég hozzá egy hipotézis is.
Lehet távol is a naptól egy hideg bolygón, amin folyékony metántengerek vannak. Olyan biokémiával rendelkező lények otthona, akiknek a Föld túl forró lenne és elpusztulnának.
Ha mindenáron Föld-típusú életet akarsz, akkor meg mindegy. A bolygó leghamarabb egy sivatagos hely lenne, kb. mint az Arrakis a kék napjával.
Hogy minek ideális élőhely ez, ahhoz tanulmányozz sivatagi állatokat. Az ember nincs köztük, de kitalálhatod, hogy hogyan adaptáld a lényeidet. Illetve mivel földihez hasonló biokémia van, valahol kell lennie víznek, valahol a felszín alatt, ahonnan az élet indult. Mivel ott eléggé sötét van, a lényeg jó része vagy vak kell, hogy legyen vagy csak éjszaka aktív, így színvak.
A színeket nem hiszem, hogy bármelyik is látná. Kivéve ha a föld alatti vizekben kialakul a biolumineszcencia. Akkor bizonyos vízi lények tudnák érzékelni a színeket.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!