Ez milyen gomba? Tényleg gyilkos galóca lehet?
9,
én meg a római pápa.
És bár csak alapfokú gombaismereti tanfolyamot végeztem, az egyértelmű, hogy nem Amanita faj.
Bocskor nincs a képen és annak hiánya sem látható.
A gallér elmozdíthatóságával kapcsolatban tudnál szakirodalmi adatot mutatni?
Tudom, hogy nem csak szívatlak.
Az elmozdítható gyűrűs gallér az őzlábnál van.
Képről határozott gomba nem ehető.
12-es voltam.
Remélem a kérdezőnek leesett a lényeg a sok válasz alapján: semmiképp sem egye meg, mielőtt szakértő ellenőrizte volna!!!!!! Amúgy a gyilkos galócának mér az érintésétől is óvni szoktak, mert még a spórái is tartalmaznak méreganyagot.
Amúgy a gyilkos galóca különböző fafajokkal él együtt (például tölggyel, a lista a linkben található).
Szóval ha nincsenek ilyen fajok a közelben, akkor nem túl valószínű, hogy gyilkos galóca. Persze azért nem 100%-ban kizárható, és más mérgező faj is lehet. Én mindenképp elvinnék belőle gomba szakértőhöz (persze megfelelően óvatosan kezelve), úgy lehet egyértelműen eldönteni. (Meg akkor az is kiderülne, kinek volt igaza. :D)
"Amúgy a gyilkos galócának mér az érintésétől is óvni szoktak, mert még a spórái is tartalmaznak méreganyagot."
Az ország főgombászai tartották az órákat gombaismereti tanfolyamon és nem mondták, hogy nem szabad fogdosni, de azt mondták, hogy a spórától se kell félni, mert oly minimális mennyiségű.
(nem a spóra miatt kell kidobni a galócával egy kosárba kerülő ehető gombákat)
még mindig a római pápa vagyok
"(nem a spóra miatt kell kidobni a galócával egy kosárba kerülő ehető gombákat)"
Akkor miért?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!