Hogyan lehet felületre ható átlagos nyomást számítani?
Figyelt kérdés
tegyük fel, hogy adott egy kétdimenziós felület ami adott vízmélységen helyezkedik el, tehát már a felület felső éle is nyomáson van, ahogy haladunk lefelé a nyomás fokozatosan nő. Hogy tudok számítani egy átlagos helyettesítő nyomást a teljes felületre? Sima átlag nyilván nem működik2020. okt. 5. 21:48
1/13 anonim válasza:
Az átlagos nyomást hívják erőnek.
2/13 A kérdező kommentje:
p=F/A ebből a p nyomás F az erő, nem, az átlagos nyomás az nem az erővel egyenlő, én az erőt szeretném meghatározni a felületre hatő átlagos nyomással
hasonló mintha erő eredőt számítanánk csak itt most nyomással, viszont nem tudom mi a módszer hozzá
2020. okt. 5. 21:58
3/13 anonim válasza:
Nyomásból csak átlagos van. Ha felosztod a felületet kis, egyenlő területű négyzetekre, majd veszed a négyzetekre ható nyomások számtani közepét, akkor határértékben megkapod az eredeti nyomást.
4/13 A kérdező kommentje:
egyszerűbb ha leírom mi a feladat, mert szerintem elbeszélünk egymás mellett
adott egy kocsiajtó aminek a felső éle 8,3 m mélyen van az alsó éle 9,4 m mélyen, az ajtó 1,2 m széles. ha az autó belselyében légköri nyomás maradt és jól szigetel, mekkora erővel lehet felnyitni az ajtót?
2020. okt. 5. 22:12
5/13 A kérdező kommentje:
namármost kiszámoltam először sima átlagolással így 114,60 kN jött ki viszont a helyes válasz 116,82 kN, az ajtó felülete 1,32 m2 változónak csak a nyomás maradt, aminek az "átlagolására" fel is hívja külön a figyelmet a feladat
2020. okt. 5. 22:14
6/13 anonim válasza:
De érted is a dolgot vagy csak keresel valamilyen átlagolást, ami jó eredményt ad?
Számold ki úgy, mintha az ajtó egész felülete 8,85 méter mélyen lenne, és akkor jó eredményt fogsz kapni.
7/13 anonim válasza:
Jól számoltál, a feladat írói kerekítették a 9,81-et 10-re.
8/13 Wadmalac válasza:
A hidrosztatikai nyomás a mélységgel lineárisan emelkedik, tehát a sima matematikai átlag itt jó.
9/13 A kérdező kommentje:
Basszameg, kedves utolsó ezer hála, igen ez volt a "baj", megreklamálom köszi még egyszer😀
2020. okt. 6. 08:52
10/13 A kérdező kommentje:
Igen csak ugye a valós légköri nyomás nem 100000 pa hanem csak 98000 pa, én meg utóbbival számoltam nem a felfelé kerekített értékkel
2020. okt. 6. 08:54
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!