Miért csak az emlősök és a madarak kiabálnak fájdalmukban?
De, éreznek fájdalmat, bár ez egy szint alatt nem, vagy másként tudatosul, mint bennünk. Ha a homárt beledobják a forró vízbe, elkezd vadul kapálózni. Azért nem sikít, mert hangot nem tud kiadni.
Az érdekes kérdés, hogy a fájdalomtól miért sikítanak az erre képes élőlények, szerintem egyrészt egyfajta segítségkérés vagy veszélyjelzés lehet, másrészt a különböző izomcsoportok - többek között a hangképző szerveket irányító izmoknak is - az önkéntelen megfeszülése okozza.
A természetben az emlősök és a madarak valószínűleg vészjeleket adnak le társaiknak, azért kiabálnak. Az állatok azonban szagingerekkel is kommunikálnak, léteznek veszélyt jelző feromonok is, csak ezt nem vagyunk képesek érzékelni. Viszont ezeket a feromonokat hangyák esetében is megfigyelték már.
Nekem egereim vannak otthon, és láttam már őket betegnek. Ilyenkor felborzolják a szőrüket, de ha nincs senki más a közelükben, csendben vannak. Biztos, hogy a betegség kellemetlen nekik is, mégsem adnak hangot. Viszont ha tisztogatják egymást, gyakran csipognak, jelezve a másiknak, hogy kicsit fájt, kicsi megcsípte a bőrét. Szóval szerintem egyértelműen kommunikácis szerepe van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!