Kraucslik Botond kérdése:
Mi a különbség az elektród és az elektróda között az elektrokémiában?
Figyelt kérdés
És ha már itt tartunk, az angol "electrode" kifejezés melyiket jelenti? És a másik kifejezésnek mi az angol elnevezése?2020. szept. 17. 00:36
1/5 anonim válasza:
Az elektroda a hegesztopalca, angolul nem tudom, hogyan hivjak. Az electrode az a magyarban hasznalt elektrod megfeleloje.
2/5 A kérdező kommentje:
Köszi, de mint a kérdésben is írtam, én arra lennék kíváncsi, hogy az ELEKTROMKÉMIÁBAN mit jelentenek ezek a fogalmak, beleértve az elektródát is.
2020. szept. 17. 02:08
3/5 anonim válasza:
Az elektrokémiában nincs olyan fogalom hogy elektróda.
Elektród = saját ionjait tartalmazó oldatba merülő fém. A határfelületen elektromos potenciál különbség ébred, ezt hívják elektródpotenciálnak.
A fenti eredeti elektród fogalmon túl használatos még eme meghatározás az oldatba / olvadékba merülő szilárd elemre is: grafit elektród, platina elektród, ...
Vannak úgynevezett kombinált elektródok is, amik 2-nél több határfelületet tartalmaznak: Ag - AgCl elektród, kalomel elektród, ... de itt is saját ionok oldatába merül a szilárd rész.
4/5 anonim válasza:
Az elektrokémiában téves szóhasználat. Elektród van, de sokan használják a téves elektróda kifejezést is ugyanarra értik. Az alapja, hogy általában az elektróda kifejezéssel korábban találkoznak (pl. már gyerekként amikor az apuka/nagypapa/Géza bácsi a szomszédban hegeszt), és ez berögzül.
5/5 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat. Azt hiszem így már helyrekerülnek a dolgok.
2020. szept. 17. 18:02
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!