Létezik olyan kovalens kötés, mely CSAK pi kötés(ek)ből áll? Lent több..
Jó, ez elsőre furán hangzik but hear me
A molekula-pálya elméletet általában az első 2 periódus homonukleáris kétatomos molekuláin szemléltetik (attól függetlenül, hogy a szóban forgó molekula mennyire stabil a kötésrendet illetően)
Ha a ""C2"" molekulát vizsgáljuk, akkor p pályákról hozott elektronok nem a szigma molekulapályára kerülnek, hiszen pi(y)=pi(z)<szigma(x)<pi*(y)=pi*(z)<szigma*(x)
Kötésrend értelemszerűen 2, tehát 2 kötés lenne a két atommag között
És
Mégis hogy lehet úgy szigma kötés, ha az elektronok CSAK pi MO-n vannak?? Kicsit ellentmondásosnak érzem
(egyébként felfigyeltem arra is, hogy a könyvben, amiből tanulok, a szigma kötés meglétét nem 100%osra általánosítja, csak "MAJDNEM mindig")
Igen, én is így értelmeztem
De hogy akkor mindkét kötést lehet pi kötésnek nevezni, ugye?
Mert anno mindig mondtak, hogy "kétszeres kötésnél egy szigma egy pi"
De mondom annak itt nincs értelme
"anno mindig mondtak, hogy "kétszeres kötésnél egy szigma egy pi"
Igen, így is van, de ez 1 másik kötéselmélet: a hibridizációs (és promóciós) elmélet. Amit pedig beírtál, az később jött: a molekula orbitálok kialakulása az atomi orbitálok lineáris kombinációjával (LCAO-MO elmélet).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!