Hogyan magyaráznátok el 5-6 éveseknek, hogy mi az a "gázbolygó"?
Szülinapra készítettem Naprendszer makettet, szerintem egészen gyönyörű lett, a szüleik kérték, mert mondták, hogy érdeklődik a bolygók/csillagok felé a gyerkőc. Így biztosra vehető, hogy nem csak dísz lesz, hanem kérdezni is fog, hogy azt a bolygót hogy hívják, miért olyan színű stb.
A kőzetbolygókon szuperül elindulnék, hogy a Merkúron szürke a homok, a Vénusz egy lávabolygó olyan forró, a Földunk ilyen kék a sok óceántól, meg ezek a földrészek stb. a Mars egy hideg és vörös sivatag, még jég is van rajta. Persze nem csak ezeket írnám le, hanem még amit találok és befogadhatóvá tudok varázsolni.
De hogy magyarázom el, hogy csak gázból áll egy bolygó? Eleve a gázzal van problémám, mert a levegő felfogható dolog, de hogy magyarázom el a különbséget? Hogy milyen a színes gázok, meg hogy az milyen is... Közelítsem meg a füst felől? (Tudom, hogy az szilárd, de legalább látható és mesékből is ismert, hogy van belőle színes)
Maga a bolygót mint egy nagy vattacukorgömböt nem tudom elég jó-e megnevezni. Elvégre az ő életükben az az egyetlen olyan dolog, ami a legjobban hasonlít rá. De nyilván anyagként nem úgy viselkedik. Pl. hogy lehetne vihar egy vattacukorban?
Vagy vegyek példának egy hógömböt, aminek nincs üvege? Ez nem elvont túlságosan?
Előre is köszönöm a segítséget, ha tudtok egyébként gyerekszemmel is érdekességet mondani egy-egy bolygóról, azért is hálás lennék.
olyan mint a föld (mert a gázbolygókban is van kőzet), csak nekik több gáz jutott.
mondjuk a gázbolygók gáz része (hidrogénje) már nem is gázként viselkedik a nagy nyomás miatt, hanem lejjebb fémes, magasabban folyékony,a fölött gáz...
3-as mindenképpen hasonlatokban gondolkodnék, mivel sokszor nekem is nehéz felfogni, hogyan is nézhetnek ki ezek a dolgok, pláne nem egy 5-6 évesnek.
Csak teljesen hülyeséget sem szerettem volna közvetíteni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!