A Mátrába tervezett Einstein teleszkópnak már végleg lőttek, vagy még van remény, lehetőség?
Egyelőre nem lesz belőle semmi. De szerintem ha fel is merül még, ez napi pártpolitikai kérdés lesz. Más szavakkal: senki sem tudja.
Például úgy avul el, hogy a következő generációs rakétákkal olcsóbb lesz nagy méretű tárgyakat, vagy esetleg ugyanerre a mérésre képes műholdakat a világűrbe küldeni és akkor a Mátra alatti járatokba legfeljebb a világ legdrágább boros pincéit lehet majd berendezni.
Ne akarj belelátni olyasmiket a hozzászólásomba, amiket nem írtam - kifejezetten ezt a projektet minősítettem és hasonlítottam egy szintén kétes kimenetelű vállalkozáshoz. De azt hiszem az LHC-nek és ITER-nek vannak olyan eredményei amik magukért beszélnek, nem szorulnak senki védelmére.
Ha meg nemzetközi lenne a kutatás akkor legyen a finanszírozás is és akkor nem kell arról beszélni, hogy támogassuk-e, mert majd jönnek a gazdag országok és lefektetik a csúcs kis készülékeket nekünk. Ez a nemzetközi kutatócsoport mindig nagyon jó móka, amíg a másik nemzet fizet többet érte.
Az egész projekt nemzetközi, az EU-is támogatja, több ország is pályázott rá, köztük Magyarország is.
Azt megnézném, amikor a Mátrába tervezett létesítményhez hasonló dolgokat juttatnak el az űrbe, építenek meg. Akkor az ITERT sem érdemes megépíteni, vagy az LHC-t sem kellet volna, mert hasonló mérettartományban vannak, és akkor azokat is lehetne/lehetett volna az űrbe telepíteni. Remélem megérem, mert az nem most lesz.
Te magad írtad a fúziós reaktor kísérleteket, mint érdemtelen pénzkidobásokat. Az ITER elkészültekor a valaha volt legnagyobb, legdrágább fúziós reaktor lesz, az ITER a nyereséges fúziós reaktor megvalósításáért épül, szorosan összefüggve, az azt megelőző kisebb reaktorok hagyatékát továbbvíve. Az LHC még kevésbé gyakorlatias, egy szinten van egy Einstein teleszkóppal ilyen téren, a megépítésén és a fenntartásán kívül mindkét létesítmény célja az elméleti fizika határainak tágítása. De ezt a projektet nem is hasonlítottad semmihez sem. Pontosan azt írtad le, hogy szerinted egy büdös vasat sem kellene rászánni tudományos létesítményekre. Ne nézz hülyének!
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!