Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Milyen kőzetek ezek?

Milyen kőzetek ezek?

Figyelt kérdés
Még régebben találtam őket, de fogalmam sincs milyenek.

2020. szept. 2. 06:45
 1/7 A kérdező kommentje:
2020. szept. 2. 06:47
 2/7 anonim ***** válasza:
100%

Az elsőt szerintem egy cseppkőbarlangból hoztad (ha így van, ejnye-bejnye), ez esetben mészkő.

A másikra még ennyi tippem sincs (a kép sem sokat segít), de valami vulkanikusnak nézem, bazaltnál világosabb, talán andezit?

Sokat segítene a meghatározásban, ha azt is megadnád, hogy hol találtad.

2020. szept. 2. 08:57
 3/7 EagleHUN ***** válasza:
100%

"szerintem egy cseppkőbarlangból hoztad (ha így van, ejnye-bejnye)"

Nagyon sok kisebb üreg is tartalmaz hasonlót amiket kőbányákban lerobbantanak onnan is lehet szedni hasonlóakat nem feltétlen barlangból. Barlangból hozott esetben viszont nem csak ejnye bejnye hanem természetkárosítás is!

2020. szept. 2. 12:31
 4/7 A kérdező kommentje:

Tehát akkor az mészkő vagy cseppkő? Egy rokonoméknál találtam, ők adták nekem, azóta nálam van, szóval nem tudom honnan hozták

Mégegy kép, ha segít:

[link]

2020. szept. 2. 12:37
 5/7 EagleHUN ***** válasza:
100%
Borsókő de ugyanúgy kalcium karbonát (CaCo3) tehát mészkő.
2020. szept. 2. 12:39
 6/7 EagleHUN ***** válasza:
100%

A második pass nekem is, a Magas Tátrában lépkedtem ilyeneken mert hasonlóból áll a hegység. Gránit esetleg ahogy #2 írja andezit, de ugyanakkor lehet dácit vagy trachit is ezek nagyon hasonlóak rokonok.

Magyarországon a gránit ritkább mint az utóbbiak.

[link]

[link]

2020. szept. 2. 12:49
 7/7 A kérdező kommentje:
Oksa, köszi a válaszokat
2020. szept. 2. 16:33

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!