Valaki el tudja magyarázni, pontosan az elektromos feszültség mit takar?
Az áramerősség nekem mindig logikus volt. Az az, amennyi áram átmegy a vezetőn, és ezért az is teljesen logikus volt, hogy párhuzamos és soros kapcsolásnál miért úgy oszlik meg, ahogy.
A feszültség fogalmát azonban valahogy sosem tudtam jól megérteni. Tudom a hivatalos definíciót, tudom a képleteket, de egyszerűen azt, hogy koncepció szintjén hogy gondoljak a feszültségre, nem értem.
Miért soros kapcsoláson oszlik meg? Mitől állandó ph-os kapcsoláskor? Milyen hasonlattal lehetne jól megérteni, hogy koncepcióban mit takar a feszültség fogalma?
De talán még egyszerűbb lehet "vizes" hasonlattal megérteni.
Gondolj el egy szivattyút egy adott maximális nyomással (feszültség) és egy adott maximális áramlási mennyiséggel (áram) amire képes.
Soros kapcsolás:
Két csőszűkítőt (ellenállás) kötsz sorba a szivattyúd kimenete és bemenete közé.
A szivattyú be és kimenete közt így közel a maximális nyomás (feszültség) különbség lesz, tehát a nyomásnak a két szűkítőn kell esnie 100% -ban.
Az már a szűkítés mértékétől fog függeni hogy melyiken mennyi esik, de ha az egyiken 90% nyomás esik akkor a másikon már csak 10% eshet!
Az hogy az áramlás (áram erősség) mekkora lesz meg attól függ mennyit enged a két szűkítő együttesen azaz eredőben. De semmiképpen nem a generátor maximuma és ugyanaz a mennyiség folyik át mindkettő szűkítőn!
Zárlat:
Ha nincsenek szűkítők csak egy cső akkor "zárlat" van, ez esetben az áramlás a generátor által elérhető maximális lesz!
Párhuzamos kapcsolás:
Ha a két szűkítőt párhuzamosra kötöd akkor mindkettőn a nyomás (azaz feszültség) 100% -a kell hogy essen külön külön is a két szűkítőn.
Viszont nincs eredő áramlás, az egyik ennyit a másik meg annyit ereszt át.
A szivattyú (generátor) által hajtott áramlás mennyisége a kettő áramlás összege lesz. (Szintén nem a maximálisan lehetséges!)
Szakadás:
Ha a szivattyúd két vége közé nem kötsz semmit hanem lezárod ledugózod akkor a két végdugóban mért nyomás különbség (feszültség) a szivattyú (generátor) maximuma lesz. De közben áramlás meg nincsen.
A lényeg ha egy egyenletben 2 paraméter állandó a harmadiknak kell változnia!
Soros kapcsolásnál az ellenállások és az áram állandó, tehát a feszültségnek kell változni.
Párhuzamos kapcsolásnál az áram nem állandó hanem különbözik a két ellenálláson tehát a feszültség lesz ugyanakkora.
elektromos potenciál = elektromos helyzeti energia
feszültség = elektromos potenciál különbség
Nekem a feszültséget még három szóval tanították: töltés szétválasztottsági állapot.
Nyilván a hajtóerő (feszültség) ezt megszüntetni igyekszik. Azaz mozgatná a töltéseket - ha lehet.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!