Milyen következménye lenne egy ember-csiga transzfúziónak?
Halálos kimenetel valószínűleg mindkét irányban.
A csigák vére nem is vas-hemoglobin (vörös) tartalmú. Halvány kékes színű, valami más vegyület az oxigén hordozó.
A fehérjék összeférhetetlenségéről, és az immunreakcióról még nem is beszélve.
"A csigák vére nem is vas-hemoglobin (vörös) tartalmú. Halvány kékes színű, valami más vegyület az oxigén hordozó."
Így van, réz, hemocianin, puhatestűeknél és ízeltlábúaknál (rákok, pókok, rovarok értve, a gyűrűsférgek vasalapú oxigénszállítással rendelkeznek, csak nem mindig hemoglobinnal, a klorokruorin nem is piros, hanem zöld).
Kismértékű vérkeveredés mondjuk szerintem ettől a réz-vas eltéréstől nem lenne halálos, de mivel a csiga szerintem csaknem összes fehérjéje számunkra testidegen, a T-sejtjeink azonnali tömeges támadása biztosan halálos gyulladást, vérrögösödést okozna, szerintem a szepszisre jellemző tünetekkel és eredménnyel.
Ki sem kéne várni a vírusos és bakteriális fertőzések esetleges szintén halálos eredményét.
Semmi probléma nincs. A nagyi reggel elindul a TV felé, hogy odaérjen az esti sorozatára. Ha reggel egy kicsit elalszik, akkor belehúz.
:)
Pár apróbb pontosítás.
"Így van, réz, hemocianin, puhatestűeknél és ízeltlábúaknál (rákok, pókok, rovarok értve"
A rovaroknál és a pókok egy részénél nem a vérnyirok (hemolimfa) szállítja az oxigént sejtekig, hanem a légcsőrendszer. Így nincs is oxigénszállító fehérjéjük.
"a T-sejtjeink azonnali tömeges támadása biztosan halálos gyulladást"
Ez a T sejtek hatása is lehet, bár azok elsősorban a vírusfertőzött és tumor sejtek ellen hatnak (de ettől még a plazmában található fehérjék is aktiválhatják őket egy antigén bemutató sejten keresztül). A gyulladást sem csak T sejtek válthatják ki, tudtommal ebben nagyobb a szerepük például a granulocitáknak. Szóval az általad leírtak akár a T sejt aktiváció hatásai is lehetnek, de más immunsejtek is okozhatják.
"A rovaroknál és a pókok egy részénél nem a vérnyirok (hemolimfa) szállítja az oxigént sejtekig, hanem a légcsőrendszer. Így nincs is oxigénszállító fehérjéjük."
Jogos, a rovarok többségénél a vérnyirok-rendszer és a légzőrendszer totál elkülönül.
sokat vacilláltam, mennyire menjek bele a szétszeparálásba, félsiker lett.
"Szóval az általad leírtak akár a T sejt aktiváció hatásai is lehetnek, de más immunsejtek is okozhatják."
Ez is jogos, őszintén szólva a komplett immunválasz működéséről csak vázlatos tudásom van, némi guglizással megnézhettem volna, a T-sejteken kívül még mi minden aktiválódhat, lusta voltam, sorry.
Hát ehhez a csiga-ember transzfúzióhoz nem tudok hozzászólni, viszont egy cigány-néger keresztezésnek komoly haszna lenne.
(Az utódok lusták lennének még lopni is :)))
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!