Ha tudom egy alakzat kerületét, akkor ki lehet számolni a területét? És ha igen, hogyan?
hát ha négyzet akkor : K/4=x T=x*x
azaz osztod a kerületet 4-el és azt nyégyzetreemeled
körnél : K=Pí*2r ---K/Pí=2r--- 2r/2=x---T=x*x*Pí
kerületet osztod pível azt kettővel azt négyzetezed és azt szorzod pível
én ennyit tudok!
ha tudod, milyen alakzatról van szó, akkor szerintem igen. Azt nem tudom, hogy minden alakzatnál így van-e, de az egyszerűbbeknél igen, mi csináltunk is néhány hasonlót...
pl. a körnél a kerületben és a terület képletben is a sugárból indulsz ki. A többi állandó. Tehát csak kifelyezed a sugarat a kerületből, behelyettesíted a terület képletébe, és kész...
Alapvetően a válasz: nem.
A terület függ a síkidom alakjától, pl. egy 10 cm kerületű kör nagyobb lesz bármilyen egyéb 10 cm kerületű alakzatnál.
De azoknál a síkidomoknál, amik egyébként is le lehet írni egyetlen paraméterrel, azoknál ki lehet számolni kerületből a területet és fordítva is.
Ilyen: kör, szabályos háromszög, négyzet és a többi szabályos sokszög.
Bonyolultabb alakzatoknál meg ugyanúgy kell még plusz adat, mintha nem a kerület lenne megadva, hanem pl. az oldalak hossza.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!