Egyre inkább egy világvége felé haladunk?
A koronavírus nem szűnik, kissé enyhítettek a korlátozásokon és máris újra terjed gőzerővel a legtöbb országban. Újabb korlátozásokat nem engedhetnek meg maguknak mert akkor a gazdaság becsődöl. Így hagyni fogják terjedni a vírust annak reményében, hogy majd elkészül a vakcina időben. Viszont az emberek félelmükben nem mernek majd "fogyasztani" és csak súlyos gazdasági válságnak, munkanélküliségnek nézünk elébe. Talán annyira súlyosnak amilyennel még nem találkozott az emberiség?
Mennyire valós az anarchia veszélye véleményetek szerint?
Szerintem pont, hogy a túlzott fogyasztás a korunk egyik fő problémája, értem én, hogy a gazdaság alapja, de gondolok itt a tervezett elavulásra meg ilyenekre.
Az anarchiának meg olvass utána, mert az többről szól mint ahogy szerintem te gondolod.
Felesleges amúgy aggódni, addig élvezd az életet amíg teheted, én biztos nem fogok bezárkózni és egy házban rettegve leélni az életem. Vírus ide vagy oda, nem akarok rád-ijeszteni, de bármikor meghalhatsz
1
A túlfogyasztással én sem értek egyet viszont erre építették az egész gazdaságot, és ettől függ minden, az egész rendszer működése és mindenki jóléte, egészsége, biztonsága stb.
Ha a fogyasztás visszaesik, összeomlik ez az egész rendszer mint egy kártyavár, tehát nem lesz sem béke, sem biztonság, sem jólét, sem biztonság.
Az anarchiával meg pont az államiság nélküliségre utalok, amikor nincs egy hatalmat összpontosító, rendet fenntartó rendszer, a maga hierarchiájával. Egy ilyen állapot simán bekövetkezhet ha egy válság nagyon elmélyül és már a rendfentartó szervek és dolgozók nem engedelmeskednek az utasításokra.
Amúgy én nem rettegek, csupán elgondolkodom milyen irányba haladunk. Amúgy simán megérett az ember a "változásra", nem minden volt rózsás abban, ahogy az emberi faj élt itt ezen a bolygón eddig. Elég hálátlan magatartást tanúsított.
A civilizáció fejlődése (vagy mondjuk iránya) már jó ideje afelé tart, hogy egyre szűkebb paraméterek között működőképes, egyre kisebb változás is problémát jelent, akár környezeti, akár emberi eredetű. Egy globális járványra már régóta számítottak a szakértők, csak a kormányoknak nem sikerült kellően felkészülni rá, vagy inkább nem is foglalkoztak vele. Hasonló a helyzet a klímaváltozással, erőforrások elosztásával (édesvíz, nyersanyagok, stb.) Úgy általában a világ döntéshozó rétege rövidtávon gondolkodik, és vagy nem látja a lehetséges jövőt, vagy nem akar foglalkozni vele. Nekem az a gyanúm, hogy a járvány sem nagyon fog változtatni ezen.
Amúgy az anarchiának van szerintem a legkisebb esélye, én inkább a szélsőséges, populista, diktatórikus kormányok erősödésére tippelnék.
Egy informatikai példa jutott eszembe, a deadlock, amikor két program-szál gond nélkül fut, még nincs jele semmilyen problémának, mégis olyan állapotba kerültek, ami már biztosan leálláshoz fog vezetni. Mint a zsákutca, amiben padlógázzal megyünk, mert még nem látszik a vége. Nem tudom, hogy ilyen állapotban vagyunk-e, de remélem nem.
(A képen a szürke rész.)
Természetesen.
Néhány ezer milliárd év múlva vége lesz annak a világnak, amit mi ismerünk.
Akkor majd kezdhetsz aggódni.
5
Úgy értem mostanában...
Mostanában nem várható világvége.
Van persze néhány lehetőség, amivel akár most is vége lehet a világnak - de ez olyan gyors, hogy úgysem fogsz előre tudni róla. Amikor jön, abban a pillanatban már vége is.
"Úgy értem mostanában..."
:) Minden korban úgy érezte az emberiség egy része, hogy közeleg már a világvége.
Szerintem ez arra vezethető vissza, hogy így próbálnak jelentőséget adni a saját életüknek, sorsuknak.
Egyébként mi a "világvége"? Mi ér véget, és hogyan?
A "világvége" a mi univerzumunk végét jelenti.
Persze egyes emberek képesek rá, hogy a saját halálukat állítsák be világ végének.
Körülbelül egy tucat féle reális kipusztulási lehetőség áll előttünk.
És minimum ennyi kipusztulási lehetőségen túl is vagyunk.
Ez alapján ezeknek a lehetséges kihalási verzióknak a valószínűsége tippelhető: elég kicsi.
Konkrétan a koronavírus még az esetleges társadalmi-gazdasági áttételeivel együtt sem sorolható a reális kihalási lehetőségek közé.
Egy ennél sokkal nagyobb mortalitású vírus lehetne ilyen veszélyforrás, de az is valószínűleg legfeljebb megtizedelne minket és a civilizációnkat vetné vissza jelentősen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!