Mi a plafonnál meredekebb?
"a függőleges fal, annál a víszintes plafon"
Mitől lenne "meredekebb" a plafon a falnál?
normális plafon vízszintes.
Ez a gondolatmenet meredek, nem a plafon.
Mit értesz meredekség alatt?
A vízszintessel bezárt szöget vagy általánosan két felület egymással bezárt szögét?
Mindegy, mindkét esetre igaz, hogy a derékszögnél, 90 foknál nagyobb szögeltérés lehetetlen, ha azt a szöget a viszonyított felület mindkét oldalán mérheted.
Szerintem a meredekség szó elveszti az értelmét a vízszinteshez képest maximális, függőleges helyzet meredekségénél, nincs feljebb.
> Mit értesz meredekség alatt?
Reméltem, hogy ez a fogalom - már a kontextus által is - minimum intuitív lesz.
Na tehát akkor. Adott a vízszintes, sík talaj - tekintsünk el a Föld görbületétől -, ennek adott pontját két egységnyi normálvektorja van, vegyük azt, amelyik nem az talajba mutat bele, hanem kifelé/felfelé. A plafonnál hasonló a helyzet, csak éppen befelé/lefelé mutat a normálvektor. Azt a sík felületet keresem, aminek a normálvektorja a lehető legnagyobb szöget zárja be a talaj síkjával. Megfelelően értelmezve a bezárt szöget ez a 3 dimenziós földi valóságban legfeljebb 180° lesz. És erre a plafon a válasz.
Kérdés, hogy van-e 180°-nál nagyobb szög. Remélem a bezárt szög fogalmát nem kell definiálnom, azt tudod.
"Megfelelően értelmezve a bezárt szöget ez a 3 dimenziós földi valóságban legfeljebb 180° lesz."
Fenéket.
A 180 fok egyenértékű a nulla fokkal.
"Azt a sík felületet keresem, aminek a normálvektorja a lehető legnagyobb szöget zárja be a talaj síkjával."
Ja. Csak az vagy önmaga, vagy egy párhuzamos sík és semmi köze a meredekséghez.
A meredekség hétköznapi, de akármilyen értelmezésben pont az a legnagyobb, amikor a két vizsgált sík, két D-ben egyenes MERŐLEGES egymásra, tehát egyik normálvektora a másik felületbe-egyenesbe esik.
Nézd már meg sima koordináta-geometriában, hol a legnagyobb, végtelen a meredekség.
Az y tengellyel párhuzamos egyenes esetén.
"Remélem a bezárt szög fogalmát nem kell definiálnom, azt tudod."
A szurkálódó célzás alaptalan, szerintem nem nekem vannak definíciós nehézségeim.
A te logikáddal az a legmeredekebb házfal, ami rád dőlt.
Ez nem túl logikus.
"De ez nem valódi "meredekség" lesz, csak játszadozás a szavakkal, ha azt akarsz."
Ez a bajom nekem is, hogy a kérdező megpróbál egy SAJÁT értelmezést bevezetni a meredekségre, aztán ezt fizikailag-geometriailag kezelni.
Ez így nem fog menni.
A kifelé dőlő falat nem nevezzük meredekebbnek, a koordináta-geometriában a függőlegesen túlbillenő meredekség negatív lesz (mivel az már lejtő, az egyenes vagy sík túloldalán nézve).
A 360 fokos kört pörgetve sem értelmeződik a "meredekség" többnek, hiszen periodikusan jön a váltás, csak a 0-90 fok szögeinek iránya, előjele változik.
Az első gondolat a normálvektorok kapcsán az volt, hogy meg kellene ismételni a geometria tanulását. A leírtaknak még formálisan sincs közük a normálvektorhoz.
Azt megengedem, hogy valaki saját szórakoztatására a szavaknak tetszőleges jelentést ad, azonban kommunikációs célból érdemes a közmegegyezés szerintit használni, tudományos dolgokban pedig a definiáltakat. Vagyis röviden szólva az értekezés makutyi duma. Értsd: zagyvaság.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!