Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Létezik Planck-frekvencia?

Létezik Planck-frekvencia?

Figyelt kérdés

Azaz az elektromágneses hullámok között olyan pozitív frekvenciakülönbség, aminél kisebbet nem tudunk mérni?

És ha igen, akkor ez mekkora?

2020. júl. 14. 20:10
 1/8 anonim ***** válasza:
71%
Azt nem tudom, de úgy látszik, hogy a Planck-fétis létezik.
2020. júl. 14. 21:05
 2/8 A kérdező kommentje:

Ez pont egy értelmes kérdés lett, kár volt belespammelni.

Jelentsétek #1-est!

2020. júl. 15. 00:39
 3/8 Wadmalac ***** válasza:

Az a helyzet, hogy nincs értelme ennek a keresgélésnek.

Minden fizikai jellemzőnek kiókumulálható egy ilyen Planck-mérete, csak minek.

A Planck-hossz oké, az tényleg egy fizikális legkisebb értelmezhető egység.

A Planck-idő már származtatás, az az idő, ami alatt fénysebességgel haladó tárgy pont Planck-hossznyi utat tesz meg.

És így tovább, minden mértékegységből kreálhatsz egy Planck-akármit, csak a Planck-hosszra és fénysebességre, mint kiindulási konstansokra alapozva.

Csak, ismétlem, minek?

Már a Planck-idő sem jelenti azt, hogy annál rövidebb idő nincs.

#1-es azért írta, amit írt, mert ez a kérdés is mutatja, hogy sokan a Planck-méreteket valami általános, misztikus természeti alap-építőköveknek nézik, keveredik a fejekben a kvantáltság és a Plank-mérték fogalma, alaptalanul.

2020. júl. 15. 07:47
 4/8 anonim ***** válasza:
Én azért írtam, mert manapság megszaporodtak a "plankos" kérdések, és gondolom ugyanannak az embernek a szerzeménye az összes.
2020. júl. 15. 11:56
 5/8 Wadmalac ***** válasza:

Vagy egymást generálják.

Azért gondoltam, hogy eloszlatom a hibás feltételezéseket.

Semelyik Planck-mérték sem a tér vagy egyéb mértékegység kvantált egysége.

2020. júl. 15. 12:19
 6/8 anonim ***** válasza:

Ha nagyon értelmet keresünk a kérdésben, akkor annyi esetleg lehet, hogy pl. két hullámhossz különbségének van-e mérhető minimuma. Mondjuk ha két, egyszerre indított, azonos felételekkel haladó longitudinális hullám azonos pontjai kellően nagy távolságban Planck-távolság különbséggel haladnak, akkor fele olyan távolságban mekkora az eltérés köztük.

Ez is elég elméletieskedő így, csak próbálok kihozni valamit a kérdésből. :))

2020. júl. 15. 12:29
 7/8 anonim ***** válasza:
Egy időben agyaltam rajta, vajon Newton vagy Gauss győzne-e abban a versenyben, hogy melyikük nevét viseli több tudományos fogalom. De úgy tűnik, egy P betűs illetőről elfeledkeztem.
2020. júl. 15. 13:08
 8/8 Wadmalac ***** válasza:

Hát mondjuk Planck-hossznál kisebb hullámhossz-eltérés esetén van értelme...elméletben. Gyakorlatban viszont nem valami életszerű.

Morfondírozok, hogyan lehet bármi értelme...

Teljesen elvi kísérlet.

Indítok két majdnem koherens fotont A-ból az 1500 fényévnyire lévő B-be, egyszerre. Tiszta vákuumban, gravitációs térítés, tehát MINDEN torzító hatás nélkül odaérnek és fáziseltolódásukból visszaszámolva Planck-hossznál kisebb hullámhossz-eltérés jön ki.

Gyanítom, hogy ez is lehetetlen, mert a foton energiaszintje kvantált.

2020. júl. 15. 14:22

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!