Miért nem a nap felé néznek a napraforgók?
Az elmúlt évtizedekben semmi, mivel hogy a kifejlett virágú napraforgók sosem követték a a Nap mozgását. Ez csak a rügyező napraforgóra igaz, arra még valóban jellemző a heliotropizmus. A kifejlett virágú növények már nem követik a Napot, hanem egy irányba rögzül a virágzatok állása (általában kelet fele).
Szóval jó eséllyel este láttad azokat a napraforgókat (persze az is lehet, hogy pont más irányba rögzültek).
Ez egy hülye divat. Egy kitalálta, hogy ő így lesz egyedi, a többi meg birkaként követi. Egyébként én is pont ezt figyeltem tegnap.
De van tudományos magyarázat is. Ennek megleléséért a Google-hoz fordultam segítségért, amit neked is ajánlok hasonló kérdéseknél.
Tehát: a napraforgó nem folyamatosan forog, hanem csak a növény fiatal korában, amikor még növekszik. Ilyenkor az történik, hogy a keletről felkelő nap fénye a növény keleti oldalát ingerli fokozottabb növekedésre, a virág pedig arra fordul. Délután pedig a nyugati oldallal történik mindez. Amikor már a virág elég nagyra nőtt, és túl nehéz is, egyre inkább abbamarad a forgás, és megáll keleti oldalon.
Egyébként manapság már olyan szinten megy a génmódosítás, hogy nem feltétlenül "viselkednek normálisan" a növények sem. Nem értek hozzá, meg lehet, hogy hülyeség, de simán el tudom képzelni, hogy gyorsabban megnőnek, emiatt nem látjuk már sokat forogni őket. Például ahol tegnap megfigyeltem, hogy napnak háttal vannak, ott nem emlékszem, hogy két hete láttam volna napraforgót.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!