Sósavat hogyan tudnék koncentrálni?
A sósav - gáz. Amit "koncentrálni" akarsz, az a sósav vizes oldata. A "koncentrálással" csak az a baj, hogy hevítés hatására nem csak a víz párolog el. hanem a sósav is, méghozzá elég gyorsan - és mivel meglehetősen mérgező, nem igazán jó dolog beszippantani.
Szóval én nem nagyon tanácsolom az ilyen kísérleteket...
Pedro
Házilag sehogyan. Mint az első válaszoló írta, a sósavoldat hevítésekor a HCl gáz fog távozni az oldatból (némi vízgőzzel együtt). Ha mondjuk tudnál fejleszteni ezzel az eljárással több száz dm³ HCl gázt, majd azt kevés vízben feloldanád, akkor kapnál töményebb oldatot. Viszont sajnos a hidrogén-klorid korlátlanul elegyedik vízzel. Ahhoz, hogy 1 liter tömény (36%-os) sósavad legyen nagyjából 280 dm³ HCl gázt kéne feloldanod 755 gramm vízben.
Viszont ez otthon aligha kivitelezhető, ráadásul nagyon veszélyes is.
Híg sósavoldat desztillációval töményíthető.
Többszöri desztillációval egészen az azeotrópos pontig eljuthatsz. Ennél töményebbet nem állíthatsz elő desztillációval (az azeotróp elegyek változatlan összetétellel desztillálnak).
Az azeotróp sósav 20,2% HCl tartalmú.
Ha ennél töményebbet akarnál előállítani azt többféleképpen oldható meg:
- további HCl gáz abszorpciójával (kemiszorpció)
- azeotrópos pont eltolásával (pl külső nyomás változtatása, adalékolás)
Ha abszolút kínai amit írtam (pl nemtod mi is az a desztilláció), tényleg ne kezdj neki.
Ha nem tudod mit csinálsz, akkor csal az egészségedet teszed kockára.
Remélem nem szándékozol tömény sósavat előállítani.
Csak magad rombolnád vele - pl. füstöl mint állat (-bár már a 20% os is szemmel láthatóan füstöl...
előző voltam
Ha abszolút kínai amit írtam (pl nemtod mi is az a desztilláció), tényleg ne kezdj neki.
Ha nem tudod mit csinálsz, akkor csal az egészségedet teszed kockára.
Remélem nem szándékozol tömény sósavat előállítani.
Csak magad rombolnád vele - pl. füstöl mint állat (-bár már a 20% os is szemmel láthatóan füstöl...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!