Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Űrutazásnál hogyan mozgunk?...

Űrutazásnál hogyan mozgunk? (több lent)

Figyelt kérdés

Javítsatok ki, ha tévedek, de ugye a mozgáshoz kell, hogy valamilyen erővel hassak egy dologra, az rám szintén erővel hat, amitől én mozogni kezdek pl ha felugrok a földről.

Most adott egy űrhajó a világűrben, ahol kb nincs semmi. (Ez tudom, hogy nem pontos, ott is van anyag, de bizonyos esetekben csak néhány atom, ami azért nem nagy sűrűség.)

Az űrhajónk hogyan mozog? Hogyan vált irányt? Most az is rendben van, hogy míg eljutunk a Földről az űrig, gyorsulunk és utána meg nincs ami fékezzen. De a mozgásunkat hogy irányítjuk?

Bocs, ha hülyeség a kérdés, de komolyan nem tudom :D

2020. jún. 6. 12:30
 1/3 anonim ***** válasza:
100%

F = m * a

Amikor valami erővel hat rám (pl. a talaj, mikor felugrok), akkor elkezdek gyorsulni, a tömegem sebessége változik. Az űrben is ugyanezt használják ki, csak picit másképp: Amikor egy tömeget gyorsítok, akkor az is erővel hat vissza rám. Például amikor egy ágyú kilő egy golyót, akkor hátracsúszik. Az űrhajó nagy sebességgel (nagy erővel gyorsítva) gázt lök ki magából, és ez hat vissza rá. De ez lehet egész kis gázmennyiség is egy tartályból a finom manőverekhez, pozicionáláshoz.

2020. jún. 6. 12:50
 2/3 A kérdező kommentje:
Köszönöm!
2020. jún. 6. 13:45
 3/3 anonim ***** válasza:

Van napszél és fényáramlás is.

Meg lehet azt tenni, hogy kifeszítesz egy vitorlát, vagy keltesz egy mágneses buborékot, és akkor ez az áramlás fog hajtani (távolít a Naptól). Elég nagy felület kell hozzá.

2020. jún. 6. 19:20

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!