A savamid- és a peptid kötés ugyanaz a dolog?
valahol úgy olvastam, hogy ugyan az, máshol meg nem.
idézem:"A peptidkötés olyan savamidkötés, amely..."
ebből azt feltételezem, savamid kötésből van más fajta is
Nem vagyok vegyész, de az angol Wikipédia szerint van másféle savamidkötés is.
"A peptide bond is an amide type of covalent chemical bond linking two consecutive alpha-amino acids from C1 (carbon number one) of one alpha-amino acid and N2 (nitrogen number two) of another along a peptide or protein chain.[1]
It can also be called an eupeptide bond[1] to separate it from an isopeptide bond, a different type of amide bond between two amino acids."
A peptidkötés olyan amidkötés, ami aminosavakat kapcsol össze peptiddé, tehát fehérjévé. Nem minden amidkötés peptidkötés, mert nem a kapcsolódással nem peptid jön létre. Pl. a lidocainban is van amidkötés, de attól nem lesz peptid.
Szerkezetileg viszont azonosak: - CONH -
"Nem minden amidkötés peptidkötés, mert nem a kapcsolódással nem peptid jön létre."
Ezt jól leírtam... szval: nem minden amidkötés peptidkötés, mert az amidkötéssel nem muszáj, hogy peptid jöjjön létre.
Olyan nincs hogy "savamid" kötés.
Olyan van hogy karbonsavamid molekula/vegyület:
R-CONH2
amido csoport/ligandum:
-CONH2
és amid kötés:
-CONH-
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!