Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Hol van az Univerzum középpontja?

Hol van az Univerzum középpontja?

Figyelt kérdés
Volt az ősrobbanás ugye. Minden irányban egyformán tágult a világegyetem, és még most is tágul, mint mondjuk egy lufi amit felfújunk. Nem vagyok szakértő, de ebből az következik, h a kezdetekben kellett lenni egy kiindulópontnak, ahonnan indult a tágulás. Tudják a csillagászok, h hol van ez a pont?

2020. márc. 1. 22:07
1 2
 1/11 2*Sü ***** válasza:
100%
Nincs ilyen pont. Pontosabban inkább minden pont ilyen. A világegyetem bármelyik pontjára is mutatsz, az az ősrobbanás szingularitásának pontjában volt, tehát az univerzum közepe. Ez kicsit olyan, mint mikor felfújsz egy labdát. A labda *felületének* melyik pontjához képest tágul a labda *felszíne*? Egyik ponthoz képest sem. Illetve minden ponthoz képest ugyanúgy távolodik a többi pont, nyilván a közelebbiek lassabban, a távolabbiak gyorsabban. Ha most ennek a hipotetikus labdának a tágulását extrapoláljuk addig, amíg a labda mérete nulla nem lesz, akkor a labda minden pontja ugyanott van, a labda minden pontja a középpont egyben.
2020. márc. 1. 22:15
 2/11 anonim ***** válasza:
77%

Ahogyan az "Ősrobbanás" is egy modellnek a neve, és nem szó szerint értendő (mivel nem robbant fel semmi) ugyanúgy az "univerzum közepe" sem reális, ahogy az sem a kérdés sem, hogy "mi volt az Ősrobbanás előtt?". A többit a kérdéseddel kapcsolatban részletesen leírta az 1. válaszoló.

Talán annyit tennék még hozzá, hogy fizikában vannak hangzatos dolgok, de a valódi jelentése mást takarhat, mint amit elsőre gondolnánk.

2020. márc. 1. 22:54
 3/11 anonim ***** válasza:
100%

"ebből az következik, h a kezdetekben kellett lenni egy kiindulópontnak, ahonnan indult a tágulás"

Az a pont volt az, ami ma az univerzum egésze. Ahogy #1-es írta: Egy pöttyös labdán melyik pötty a középső? Úgy képzeld el az univerzumot, mint egy pöttyös labda felszínét. Bármelyik pontból nézed, mindig az látszik középpontnak, táguláskor minden tőle távolodik. A Földről nézve pl. a galaxisok (nagy átlagban) tőlünk távolodnak, mintha mi lennénk a középpontban, de bárhol máshol is ugyanezt látnánk.

2020. márc. 2. 02:45
 4/11 Wadmalac ***** válasza:
100%

Talán még vizuálisabb a dolog, ha mellé képzeled, hogy az univerzumnak "széle" sincs.

Nem feltétlenül végtelen, de határai nincsenek.

Szóval nehezen lehetne közepe úgy, hogy széle nincs.

2020. márc. 2. 08:39
 5/11 A kérdező kommentje:
Ezek kifognak az én agyamon. Mindnenkinek köszönöm, én mindenkinek zöldet nyomtam.
2020. márc. 2. 09:09
 6/11 anonim ***** válasza:
100%

Azért fognak ki rajtad, mert a végtelen bár egyszerűnek tűnik, mégsem az. Nagyon nehéz fogalom, mert a hétköznapokban megszokott vizuális képzet helyett elvonatkoztatott, képzeletbeli (gondolattal alkotott, de a természetben érvényes) szabályok mentén kell végiggondolni.

Sokan nem hiszik el, de a tudományos problémák megértésével éppen az a baj, hogy ha kimarad néhány lépcsőfok, az olvasó a megszokott tapasztalati ismereteit alkalmazza egy fogalomra, miközben az csak emlékeztet erre, már más a jelentése. Így keletkeznek azok a makacs viták, amelyek lényege: "de én ezt meg ezt olvastam fontos hiteles helyről". Valóban - betű szerint - azt olvasta, de nem az a jelentése.

2020. márc. 2. 10:16
 7/11 dellfil ***** válasza:
100%

"Ezek kifognak az agyamon..."

Ne aggódj, mindenki agyán kifognak, ha szemléletesen(!) akarja elképzelni a "tér" tágulását.

Ugyanis nem egy háromdimenziós tárgy tágul (növekszik) a térben, hanem maga a tér változik meg úgy, hogy a benne levő tárgyak távolodnak egymástól. Az "Univerzum" NEM három dimenziós "tárgy", amely a "térben" növekedik.

Ha elhagyunk - gondolatban(!) egy dimenziót (kiterjedést) akkor már "szemléletesen" is magunk elé képzelhetjük a történéseket. Azaz a lufi FELSZÍNE (két dimenzió!) prezentálja a (három dimenziós!) teret.

Ilyen szemüvegen keresztül olvasd el 2*Sü teljesen korrekt magyarázatát. Hm? Ugye, hogy...? :)

dellfil

2020. márc. 2. 10:25
 8/11 LeonScottKennedy ***** válasza:
78%
Majd én megtalálom a középpontját. Ki jön velem az expedícióra? Kínkeserves halál garantált. De először még felajánlok egy túrát egy feketelyuk körül és pár hét orbitolás után kiszakadunk és megnézzük mi lett az univerzumból pár milliárd évvel később. Aztán vagy éhen, vagy szomjan döglünk. Majd húzunk sorsot hogy kit eszünk meg először.
2020. márc. 2. 12:40
 9/11 anonim ***** válasza:
100%

Vagy képzeld el úgy, hogy van ilyen kezdőpont, csak nem a mostani világunkban.

Elvégre a lufinak is van középpontja, csak nem a felszínén.

2020. márc. 2. 21:03
 10/11 anonim ***** válasza:
Ha megesküszöl rá, hogy gömb alakú, akkor én megmutatom a közepét. De ha tévedünk, mind a ketten lükén fogunk a tepsibe kerülni...
2020. márc. 4. 15:12
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!