Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Egy érdekes jelenség. Ki...

Egy érdekes jelenség. Ki tudja a megoldást?

Figyelt kérdés

Mi a fejre álló pörgettyű működésének magyarázata?

-A nem ide illő válaszok mellőzését kérem.

-Nem kérek hivatkozást a régebben feltett kérdésre, azt

is én írtam.

Az én elképzelésem a következő:

Ez a pörgettyű egy súlyos pörgettyű. Tehát saját súlyánál fogva egy plussz nyomatékot fejt ki, aminek hatására következik be a precesszió.

De a pörgettyű "gömbi" része ezért nem egyetlen egy pontban érintkezik az alátámasztással, hanem egy kör vonal mentén járna az érintkezési pont. Ez történne, ha nem volna súrlódás.

Viszont a súrlódás hatására a pörgettyű csillapodó forgómozgást végez.

Ennek hatására a pörgettyű szimmetriatengelye és az alátámasztás normálisa által bezárt szög növekszik.

A "gömbi" rész és az alátámasztás érintkezési pontja pedig nem körvonal - mentén helyezkedik el, hanem egy spirális görbe mentén.

Tehát a pörgettyű folyamatosan "dől el" az asztal felé.

De vajon miért áll utána fejre? Mi által van az energia biztosítva?

Továbbá egy érdekes dolog a következő is:

A fejre állás után a pörgettyű sulypontja magasabbra kerül.

Nyugalmi állapotban akkor van egy test stabil egyensulyi állapotban, ha a test potenciális energiájának az adott helyzetben minimuma van. (Lagrange - Dirichlet - tétel)

A forgó állapotban pedig a pörgettyű azt mutatja, hogy stabilabb a forgó test, ha a súlypontja magasabban van.

2010. júl. 23. 18:16
 1/3 anonim ***** válasza:
24%
Fogalmam sincs, hogy mirül beszélsz, de szerintem azé, me a súlypontja ot van ahová a végén beáll.
2010. júl. 23. 18:31
 2/3 anonim ***** válasza:

Az előző kérdésednél is írtam, hogy tudomásom szerint nincs meg még ma se a teljes matematikai magyarázata! Ezt a Csodák palotájában mondta egy fizikus, aki bemutatta a fejreálló pörgettyűt. Látszólag tényleg a "fizika törvényei ellen" viselkedik, de persze ez kizárt... :)

Ezen a fórumon nem tartom valószínűnek, hogy valakitől megtudnád a megoldást...

2010. júl. 23. 20:13
 3/3 anonim ***** válasza:

Most fejből meg nem mondom pontosan miért de: giroszkóp vagy forgó korong tengelyét nyomod akkor a nyomás irányára merőlegesen kezd el forogni a tengely.

A pörgettyűnél is hasonló eset lehet csak ott nem a tengelyt nyomják oldalra hanem a forgást lassítja a talaj. Ez is kifejt egy merőleges erőt és a forgás síkjára merőlegesen fordítja el a pörgettyűt egész addig míg meg nem fordul.

2010. júl. 23. 23:25

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!