Miért van ez a fura időjárás változás?
Tönkretették a Földet, a természetnek ez a válasza a rengeteg környezetszennyezésre, arra, hogy rengeteg esőerdőt kiírtottak, állatok természetes élőhelyét felszámolták, beépítették... Ez már csak rosszabb lesz.
Van egy jó kis idézetem:
"Látszólag mindenki rettenetesen aggódik a Föld sorsáért. Megy a kampány, mentsük meg a bolygót. Nevetséges.
A bolygónk mindig erősebb volt, mint mi, nem tudjuk elpusztítani. Ha átlépünk egy bizonyos határt, lesöpör minket a felszínről és tovább létezik.
Miért nem mondják inkább úgy: Ne hagyjuk, hogy a bolygónk elpusztítson minket? Mert ez kétségbeeséshez és a korlátolt képességek felismeréséhez vezetne. Az emberek önteltek, a bolygó megmentése azt az érzetet kelti, hogy hatalmuk van, cselekednek, nagylelkűek. Nagyon nem így van."
Nos, akkor tudományos megközelítéssel:
Az időjárás mióta világ a világ, elég nagy rendszertelenséget mutat. Egyrészt rendkívül lassan, de az éghajlat is folyamatosan változik - akár emberi segítséggel, akár anélkül -, másrészt meg az egyes évek időjárásai nagy mértékben eltérhetnek egymástól.
Ha kicsit kutakodsz, már a középkorban, sőt, az ókorban is vannak bizonyítékok arról, hogy az éghajlat változott. (Azt nehéz lenne ráfogni a környezetszennyezésre.) Olvastam én szakkönyvekben olyan extrém dolgokról, hogy júniusban a termés teljesen tönkrement, mert hirtelen akkora hó esett, vagy hogy karácsonykor strandidő volt. Mielőtt félreérthető lennék, régi, történelmi feljegyzések voltak ezek, több, mint 100 évvel ezelőttről. Akkor is voltak szélsőséges időjárási körülmények, és akkor is voltak rendkívül szeszélyes nyarak, csak akik akkor fiatalok voltak, nyilván tojtak rá, ezért nem emlékeznek rá.
Szóval nem annyira drámai a helyzet, mint ahogy azt sok szenzációhajhász hírben leírják.
Emellett persze tény, hogy lassan emelkedik az átlaghőmérséklet, de egyáltalán nem tudni, hogy meddig fog emelkedni, és milyen mértékben. Van, aki szerint egy jégkorszak előtt állunk, és tudományosan bizonyított tény, hogy jégkorszakok előtt szokott lenni hirtelen felmelegedés. De ezeket előre nem lehet tudni.
Befejezem, mert képes lennék húszoldalas tanulmányt is írni ebből a témából, tényadatokkal alátámasztva, a lényeg az, hogy igen, az időjárás kiszámíthatatlan, szeszélyes, csak azt nem tudni, hogy ez most alkalmi, véletlenszerű jelenség, vagy egy hosszan tartó folyamat része. Azt sem tudni, hogy mi váltotta ki. Lehet, hogy ha egy gramm szennyező anyagot nem termelnénk, akkor is ugyanez lenne. Ez a tudománynak egy olyan területe, ahol nem lehet bizonyítani, mi miért van, csak feltételezni, és esetleg azt statisztikailag alátámasztani.
Persze ettől még amerika kapja be, hogy ő a világ legnagyobb hulladéktermelője, és hogy ez ellen marhára nem is akarnak tenni. Nyomatják a szén-dioxidot, és meglepődnek, ha netán megszívják.
"Azt sem tudni, hogy mi váltotta ki. Lehet, hogy ha egy gramm szennyező anyagot nem termelnénk, akkor is ugyanez lenne. Ez a tudománynak egy olyan területe, ahol nem lehet bizonyítani, mi miért van, csak feltételezni, és esetleg azt statisztikailag alátámasztani."
Ezen már 1997 óta túlvagyunk. Olvasgass néha újabb szakirodalmakat is. Azt mondani, hogy lehet, az embernek semmi köze nincs a klímaváltozáshoz, körülbelül akkora blődség, mint azt mondani, lehet, a Föld lapos.
"Olvastam én szakkönyvekben olyan extrém dolgokról, hogy júniusban a termés teljesen tönkrement, mert hirtelen akkora hó esett, vagy hogy karácsonykor strandidő volt. Mielőtt félreérthető lennék, régi, történelmi feljegyzések voltak ezek, több, mint 100 évvel ezelőttről."
Voltak régen is időjárási extrémumok. Senki sem vitatja. Én ebben dolgozom, és ha valaki azt mondja, hogy 550 évvel ezelőtt volt egy -80 fokos tél, az nem jelent semmit. Nem lehet vele mit kezdeni. Bármikor lehet az éghajlati és csillagászati elemeknek egy olyan véletlen összejátszása, ami extrémumot okoz. Tehát ha te azt mondod, hogy 350 éve is volt egy olyan tél, amikor baromi hideg volt, vagy volt egy hosszú aszály, stb. az nem jelent semmi.
Ami fontos, a trendek. 100 éven belül hány forró nyár volt? Hány forró nap volt egy nyáron? Hány több, mint egy hónapig tartó aszály volt? Hány fagyos nap volt? Hány extrém csapadékos nap volt? Stb stb. A trendek a fontosak, azok meg is mutatnak valamit, egy-egy kiragadoitt esemény semmit sem jelent.
Márpedig a trendek elég egyértelműek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!