Lehetséges hogy valaminek a hossza negatív legyen?
" ...Más: ha egy 3 dimenziós testet 180 fokkal elforgatsz 4 dimenzióban egy sík körül, a test tükörképét kapod, szóval a vekkerórán tükörírással lesznek a számok és ellenkező irányban fog járni stb..."
Bakker ... Elképzelni nem tudtam hogy honnan szednek ezek ilyen órát. Most már tudom ... Átforgatták a 4. dimenzióban ;)
maci
"Ez a párkeltés nem olyan, mint amilyet fizikai kísérleteinkben megszoktunk, ahol van elég energia: itt a pár összenergiája zérus, ami azt eredményezi, hogy az antirészecskéknek negatív energiájúaknak kell lenniük, ezért partnerüktől nem távolodhatnak nagyon el. A fekete lyuk környékén azonban a nagy gravitációs energia miatt nagyon nagy lesz a részecskék energiája, és így bekövetkezhet, hogy a pozitív energiájú részecske el tud távolodni a fekete lyuktól, miközben a negatív energiájú partnere beleesik abba."
És így folytatja:
"A kilépő részek sugárzását nevezik Hawking-sugárzásnak."
De mi kell még?
"A lyukba beleesett részecske a sűrű rendszerben azonnal talál ugyanolyan kvantumszámokkal jellemezhető partnert, mint az eltávozott párja volt, és azzal egyesülve megsemmisülnek. A következmény az, hogy a fekete lyuk energiája az eltávozott részecskével csökken. A nagy lyukak sokkal lassúbb ütemben vesztik el az energiájukat, mint a kisebbek. Egy egykilós, azaz 10^−27 méter (ejtsd: tíz a mínusz huszonhetediken méter) sugarú fekete lyuk anyaga 10^−21 másodperc (ejtsd: tíz a mínusz huszonegyediken másodperc) alatt teljesen eltűnik."
Mindez a Wikipédia. Hmmm. Móric-e vagy sem. Én NEM dönthetem el. Nem vagyok fizikus, top fuel matekkal ellátva... :DD
A kfki a KFKI-t jelenti. Központi Fizikai Kutató Intézet... :D
dellfil
P.s.: "A tekintélyre hivatkozás érvelési hiba."
De hozzá tenném: Olyan jó... :DDDDD
#11:
Bakker, ez az óra nekem KELL.
:D
#12:
A Hawking-sugárzást amúgy kicsit nem értem, utána fogok nézni pontosabban valahol, nem a Wikin, mert nekem ez sántít (de lehet, hogy itt is fel tud világítani valaki).
Mi az elmélet?
A virtuális plusz-mínusz részecske pár pozitív tagja elszáll, negatív beesik, ezzel csökken a tömeg.
Nos, a bajom az, hogy mitől esik be a párokból több negatív, mint pozitív, ahhoz, hogy csökkenő mérleg legyen, ugyebár az 50-50 % beesési valószínűség nem jó.
Főleg azért nem értem, mert tudtommla a negatív energiájú virt. részecske negatív tömeget is jelent, tehát a fekete lyuk gravitációja éppen kifelé gyorsítaná és a pozitív esne be.
Ezzel meg a fekete lyuk tömege éppen hogy jobban nőne, mint amennyit az elnyelt anyag okoz.
Hawking nem volt hülye, szóval tutira nekem nem tiszta valami, de nem tudom, hogy hol hibás a gondolatmenetem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!