Kémia: A 3-metilbut-1-énbe, hol/hogy van térizoméria?
2010 okt emelt kémia érettségibe az a kérdés, hogy a vegyületek közül melyikbe NEM lép fel térizoméria?
a, 1-klórbut-1-én
b, 3-metilbut-1-én
c, 3-klórbut-1-én
d, but-2-én
e, 2-klórbut-2-én
A hivatalos megoldókulcs a B-t írja, de nem értem miért, én azt hittem, hogy a D a helyes, a but-2-énbe, hol van bármilyen izoméria például?..
Köszi

Akkor nézzük át a vegyületeket:
A) 1-klór-1-butén
Z és E (cisz és transz) geometriai izomerek léteznek
B) 3-metil-1-butén
A CH2= metilén csoport terminális (láncvégi) helyzetben van, így nem lép föl geometriai izoméria. Illetve a 3. C atomhoz 2 CH3- metil csoport kapcsolódik, ezáltal a vegyület nem mutat optikai aktivitást (amelynek föltétele a 4 különböző ligandum kapcsolódása).
C) 3-klór-1-butén
A CH2= metilén csoport ugyanúgy terminális (láncvégi) helyzetben van, így itt sem lép föl geometriai izoméria. Viszont a 3. C atomhoz 4 különböző ligandum köt, így a vegyület optikailag aktív (és az optikai izoméria föltételeit így ki is elégíti).
Megjegyzés: a két optikai izomer a Cahn-Ingold-Prelog (C.I.P.) konvenció alapján R és S előtaggal van jelezve.
D) 2-butén
A C=C kettőskötés láncközi helyzetben van, így a vegyületnél föllép a geometriai vagy cisz-transz izoméria.
E) 2-klór-2-butén
A C=C kettőskötés ismét láncközi helyzetben van, így a vegyületnél ugyanúgy föllép a geometriai (Z - E) izoméria, mint D) -nél. A Cl csoport jelenléte geometria lényegén nem változat.
Megjegyzés #1: nagyon szép föladat, elmélyült tudást igényel.
Megjegyzés #2: az egyszerű választásos feladatokba elrejtenek bonyolult kérdéseket amikkel időhúzásra játszanak, ezért sohasem ezekkel kell kezdeni az érettségi feladatsort.
Elősször is szeretném megköszönni a fórumbeli munkádat, mivel számtalanszor a te válaszod segített más kérdéseknél is.
Viszont úgy látszik a tudásom nem elég elmélyült, a szerves kémiához tartozó izomériákat alapból utálom, nem mindent értek sajna.
Amit a legjobban nem értek:
But-2-én: hogy léphet itt fel geometriai vagy cisz-transz izoméria? Hiszen a két szénatomhoz kizárólag H atomok kapcsolódnak, nem tiszta ez a rész, annyit tudok, még, hogy a kettős kötések mentén nincs rotáció, annak van köze hozzá?
Az A vegyületnél szintén van optikai izoméria, hiszen a második C atom királis ahogy látom, de te egyből a geometriai izomériára tértél rá, a geometriai izoméria "erősebb" mint az optikai, mindig azzal kezdted a vizsgálódást.
Plusz amit nem értek, hogy ha a kettő kötés láncközi helyzetben van akkor van geometriai izoméria? ha meg láncvégi helyzetben van akkor meg nem? Miért?
Az A vegyületnél LÁNCVÉGI a kettős kötés, mégis van geometriai izoméira..
Bocsánat a sok kérdésért, próbálom megérteni, de ezek a példák a mozaikos tankönyvet eléggé túlszárnyalják.
Köszönöm

"But-2-én: hogy léphet itt fel geometriai vagy cisz-transz izoméria? Hiszen a két szénatomhoz kizárólag H atomok kapcsolódnak, nem tiszta ez a rész, annyit tudok, még, hogy a kettős kötések mentén nincs rotáció, annak van köze hozzá?"
Tisztázni kell akkor első körben mi az izoméria: azonos összetétel mellett eltérő térszerkezet.
A C=C kötések gátolt rotációja miatt valóban kétféle térszerkezet valósul meg a 2-buténben:
"Az A vegyületnél szintén van optikai izoméria, hiszen a második C atom királis..."
Nem az. Nem kapcsolódik hozzá 4 különböző ligandum.
"...ha a kettő kötés láncközi helyzetben van akkor van geometriai izoméria? ha meg láncvégi helyzetben van akkor meg nem?"
Ez alkénekre igaz. Azért, mert ha láncvégi, akkor két H atom kapcsolódik az első kettős kötésben lévő C atomhoz, a másodikhoz pedig 2 különböző. De a molekula átfordításával önmagát kapod meg:
"Az A vegyületnél LÁNCVÉGI a kettős kötés, mégis van geometriai izoméira."
Azért mert az első C=C kötésben lévő C atomhoz is 2 különböző csoport (H és Cl) kapcsolódik, ezáltal a molekula 180 fokos átfordításával nem kapod meg önmagát:
Megjegyzés: azt javaslom vedd át a cisz-transz izomériát és a kiralitás feltételeit újra, mert nem én fogom megtanítani neked itt. Bocs de erre se időm se energiám...
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!