Kémia: Nikkel reagál tömény salétromsavval?
Legújabb kémia emelt érettségibe feleletválasztós teszt:
Az alábbi esetekben csak egyik esetbe játszódik le reakció, akkor, ha az adott szilárd anyagra feleslegben öntünk a megfelelő folyadékot.
Többek közt a választási lehetőségek:
-Nikkeldarabra nagy mennyiségű tömény salétromsavat öntünk
-Alumíniumreszelékre tömény NaOH oldat
A hivatalos jó válasz az alumínium, mert ugye amfoter, de a jegyzeteinkbe ki van emelve vastagon, hogy a Nikkel tömény salétromsavval reagál?
Akkor most mizu?
köszi
"...a jegyzeteinkbe ki van emelve vastagon, hogy a Nikkel tömény salétromsavval reagál"
...akkor a jegyzeteiteket vastagon ki kell dobni, ugyanis tömény oxidáló savak (cc HNO3, forró cc H2SO4) a vascsoport elemeit (Fe, Co, Ni) passziválják: egybefüggő, védő fém-oxid réteg megakadályozza az oldódást.
Bocs, időközben megnéztem, és itt is azt írja, hogy tömény salétromsavból nitrózus gázokat fejleszt.
akkor mégis?
A kinkedből:
"... tömény salétromsavból nitrózus gázokat fejleszt, a tömény oxidáló savak passziválják."
BOCS, DE ENNYIRE BUTA VAGY HOGY NEM LÁTOD A SZUTYOK MAGYAR WIKI ELLENTMONDÁSÁT, MIKOR VILÁGOSAN MEGÍRTAM HOGY KONCENTRÁLT SALÉTROMSAV PASSZIVÁLJA A NIKKELT. EGYSZERŰEN MEGŐRÜLÖK AZ ILYEN ÉRTETLEN EMBEREKTŐL MINT TE... !!!
Kössz, azért kérdeztem meg újra, mert volt egy olyan érettségi, ahol a megoldókulcs szerint reagált, emiatt + a wikipedia cikk miatti kombinációja miatt elbizonytalanodtam.
Megjegyzem téged is passziválhatna valami.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!