Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Mennyi a fagyott tengervíz...

Mano4219 kérdése:

Mennyi a fagyott tengervíz sótartalma, avagy lehet-e a sós vizet sótalanítani többszöri újra fagyasztással?

Figyelt kérdés
Egy Antarktiszról szóló természetfilmben láttam, hogy a tengervíz mikor elkezd kristályosodni (megfagy) a tömény sóoldat kiválik és a sűrűségénél fogva az óceán mélyére süllyed ahol aztán óriási folyamként hömpölyög az áramlatok által. A kérdés tehát: hány százalékban tartalmaz sót a fagyott tengervíz és milyen mértékben lehet így megszabadulni a sótól?

2019. dec. 4. 13:18
 1/7 anonim ***** válasza:
51%

" a tengervíz mikor elkezd kristályosodni (megfagy) a tömény sóoldat kiválik és a sűrűségénél fogva az óceán mélyére süllyed"

Ekkora csacsiságot rég olvastam ebben a rovatban.

2019. dec. 4. 13:51
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/7 dellfil ***** válasza:
100%

A tengerek, óceánok sótartalma nem teljesen egyforma.

"A tengervíz a tengerekből vagy óceánokból származó víz. Legismertebb tulajdonsága az édesvízénél lényegesen magasabb sótartalma. Ez az érték átlagosan 35‰ (3,5%), ami azt jelenti, hogy minden liter tengervízben 35 g só (főként nátrium-klorid) található oldott állapotban. A Balti-tenger sótartalma 0,2 és 2% közötti. Legnagyobb sótartalma a lefolyástalan beltengereknek van. A Holt-tenger sótartalma eléri a 28%-ot."


[link]


"Mennyi a fagyott tengervíz sótartalma, avagy lehet-e a sós vizet sótalanítani többszöri újra fagyasztással?"

A fagyott tengervízben gyakorlatilag alig van só.

Nem kell többszöri fagyasztás. Már elsőre is iható "sótlanságú" vizet kapunk. Hogy miért nem használják a fagyasztásos sótlanítási módszert? Mert nagyon sok energiát igényel. Erre a célra - ha így akarnád egy közepes város vízellátását megoldani - olyan erőművi kapacitás kellene, amely tíz ilyen méretű várost kompletten elláthatna villamosenergiával. Mármint nem a víz szempontjából. :) Nem beszélve, hogy mekkora ipartelepet kellene építeni a fagyaszáshoz. Az se lenne kis pénz...

A természet persze elvégzi "magától" is a feladatot. A befagyó tenger jégtáblái édesvízből vannak. Elvileg - begyűjtve megfelelő mennyiséget - lehetne rá "alapozni", csakhogy megint az a fránya energia közbeszól. Mármint a begyűjtés, a rendeltetési helyre szállítás eszméletlen mennyiség üzemanyagot, eszközt igényelne.

(Na és mi van a "rettegett" széndioxiddal? Mit tippelsz mennyit pöfögnének ki azok a begyűjtő-szállító eszközök?) Megint ugyanott vagyunk mint fentebb. :)

Atomhajtású flotta építése? Hehe. Az egész földkerekség hadihajó állománya kismiska ahhoz képest amekkora flottát kellene létrehozni, hogy érdemi mennyiségű édesvízhez jussunk ilyen módon. (Az se lenne két fillér!! :D)

Kérdezhetnéd, mi van a jéghegyekkel. Azok nem tartoznak szorosan a tárgyhoz, mert azok nem(!) a tenger megfagyott vizéből vannak. Azok a szárazföldről a tengerbe csúszó, és letöredező gleccserek darabjai. Az északi féltekén nagyrészt Grönlandról, és a kanadai Ayles-selfjégből származnak. Szárazföldi jég. Jéggé összetömörödő hóból keletkeztek.

Ezek egynémelyikének a felhasználási hely közelébe vontatásával már kísérleteztek. Rendre belebukás lett a vége. Baromira gazdaságtalan még ez is.


[link]


[link]


Na és egy kis bulváros, némi igazságokkal... :)


[link]


[link]


[link]


[link]


[link]


[link]


És a többi... :)


dellfil

2019. dec. 4. 22:49
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/7 A kérdező kommentje:

Köszönöm a választ!

A Wikipédiás oldalt magam is megtaláltam, csak arra nem találtam utalást, hogy mennyire lesz sómentes a tenger jege. Nem akarok kukacoskodni , de ahhoz, hogy valami megfagyjon nem energiára van szükség, hanem annak a hiányára. :-) Persze tudom, azok a területek, ahol több vízre lenne szükség nem arról híresek, hogy hideg lenne ott. Nem akartam feltalálni a spanyolviaszt pláne nem megoldani a vízhiányt, egyszerűen csak az elv éredekelt.

Köszönöm még egyszer a választ.

2019. dec. 5. 09:24
 4/7 Wadmalac ***** válasza:

" ahhoz, hogy valami megfagyjon nem energiára van szükség, hanem annak a hiányára"

De amint magad is írod, ott, ahol meleg van, ott a hidegcsináláshoz kell energia.


Fránya dolog az entrópia.

Magától nem hajlandó a meleg a vízből kimászni, inhomogén hőmérsékleti viszonyt létrehozni.

Hőszivattyúzni kell.

Az meg bizony energia.


És itt jön még egy csavar.


Elvileg ugyebár a vizet akár fagyasztom, akár elforralom, a halmazállapot visszaváltásánál ugyanaz az energiamérleg van negatívban.


Olvadáshő 333,7 kJ/kg

Forráshő 2 256,37 kJ/kg


Ha figyelembe vesszük azt, hogy a hatásfok sosem 100%, a befektetett energiából X százalékot nem tudunk visszakapni, akkor is azt mondhatnánk, hogy a desztillálás, tehát a forralás, mint sótlanítás akkor is több energiát igényel, mint a fagyasztásos módszer.


De van ám bibi.

Mégpedig az, hogy a forraláshoz a hőbevitel elég jó hatásfokkal hasznosul és a kondenzációnál visszanyert energia, hő még akár hasznosítható is másra.

A hőszivattyús fagyasztás viszont elég xar hatásfokkal igényel sok, a fagyasztás energiamérlegében nem "tárolódó" energiát (esetlegesen a hőszivattyú melegoldali energiája felhasználható lenne, ez javítaná a hatásfokot, de erre egy ma nem létező "ipart" kéne építeni), aztán a kiolvasztáskor meg a magasabb hőmérséklethez megint energiát kell bevinni.


Szóval, mai ipari méretű technológiában gondolkodva drágább a fagyasztás a forralásnál.


Nem mondom, hogy nem lehetne elég jó hatásfokú technikát kifejleszteni erre, de minek? A desztillálás tudja, ami kell, egyszerű, mint a fakocka, nem igényel jelentős technikai apparátust és fejlesztést sem.


A természetes jegeinket meg ne nagyon piszkáljuk, egyrészt vészesen fogynak, másrészt messze vannak a globális felhasználás fő területeitől, harmadrészt nagy mennyiségű jég kimozgatása a sarkokról erősen megbolygatná az ottani természetes hőmérsékleti és sókoncentrációs viszonyokat.

Sokkal randább természeti beavatkozás lenne, mint némi akármilyen hőmérsékletű tengervizet desztillálni.

2019. dec. 5. 10:21
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/7 A kérdező kommentje:

Találtam egy oldalt az angol Wikin ahol elég részletesen írnak a sótalanításról, energia igényéről, költségekről stb.


[link]


Érdekesség: az amerikai szuper repülőgéphardozó képes előállítani napi szinten 1.500.000 köbméter édesvizet.

2019. dec. 5. 10:31
 6/7 A kérdező kommentje:

Wadmalac


Egyetértek azzal amit írtál, mellesleg megjegyzem: bármi amit "ipari" méretben/mennyiségben állítunk elő az így vagy úgy, de károsítja a természetet.

2019. dec. 5. 10:46
 7/7 Wadmalac ***** válasza:

"bármi amit "ipari" méretben/mennyiségben állítunk elő az így vagy úgy, de károsítja a természetet."

Hát ez általánosságban igaz lehet, de nem mindegy, hogy miben, milyen mértékben.

2019. dec. 5. 12:37
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!