Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » PET-palack heti ecetes fertőtl...

PET-palack heti ecetes fertőtlenítése kiold valamit az anyagból, hogy káros belőle inni azután?

Figyelt kérdés

Másként mondva: hányszor és hány percig engedélyezett PET-palackot tisztítani ecettel, hogy még nem lesz káros?

Nem álszentkedem, van hogy veszek palackos italt kényszerből, de akkor szertetem használnia palackot még sima csapvízhez, és egy 2 hónap múlva dobom a szelektívbe.

2019. okt. 25. 11:34
1 2
 11/15 A kérdező kommentje:
Én üveg palackból szoktam inni, de van, hogy el kell rohannom biciklivel, és akkor könnyebb egy fél literes PET-palack, azt viszek, csapvízzel. Szerintem a mosogatószer egy idő után nem hat, büdös állott szaga van az üvegnek mosás után. Idővel szép lassan kidobom őket,oké, de mondjuk ha tudnám, hogy szabad őket áztatni akár egy éjszakán át is ecet / citromsav / szódabikarbónás hígított vízzel és hatásos, akkor tovább tudnám használni ezeket. Mosogatógépem nincs, illetve tudni kell én csak széles szájút veszek, hogy akkor üvegmosó kefével is tudom tisztítani, meg rendesen kiszárad beül is mosás után. Vagy lehet, hogy így is tök tiszta, csak maga az anyagnak ez saját tulajdonsága, hogyha egyszer bevesz egy szagot, akkor ennyi volt?
2019. okt. 25. 19:11
 12/15 anonim ***** válasza:
100%
Nem is a megragadás a lényeg, hanem bizonyos anyagok szinte belediffundálnak a puha műanyag felületbe. Nem tudom, próbáltál-e már olyan műanyag dobozt tisztítani, amiben ruszli-halat tartottak. Esélytelen. Ez egy szélsőséges példa, de vannak szaganyagok, amiket nagyon nehéz eltávolítani. Ha nem hagyod benne napokig állni, akkor nem vészes, csak ne dohosodjon bele, sűrűn cseréld, öblítsd, hagyj neki időt teljesen megszáradni, és akkor kézben tartható a probléma.
2019. okt. 26. 09:55
 13/15 A kérdező kommentje:

Igen, mert sokszor olyan érzésem van, hogy hova mossam már tovább, 2 napig ecetben áztatni stb. Ettől tisztább nem lehet, hanem bevesz minden szagot, mert ha sima mosogatószeres vízzel csinálom, akkor meg annak az illata marad benne, az sem jó. De az ecettől meg félek, hogy vajon mit old le a felületéről, amit később én iszok meg, mivel a víz azért állhat benne órákig, és akkor szó szerint én iszom meg a mindig leázott dolgokat.

Látom piacon is nyers tejet ilyen műanyagokban viszik az emberek és látszik, hogy mindig ugyanazt, szóval valahogy elmossa és ennyi. De ha ennyire porózus, nekem ez nem tetszik.

Az a biztos, ha igazi üveg palackot használ az ember, ugye?

2019. okt. 26. 13:44
 14/15 Wadmalac ***** válasza:

Ha a cél a teljes eltüntetése minden belekerült anyagnak, akkor az üveg, a mázas kerámia és a saválló élelmiszeripari acél a megoldás.

Viszont ha tényleg csak az antibakteriális tisztítás plusz szagtalanítás, akkor a sav- és lúgálló műanyag, pl. a PET is elég sokáig használható megfelelő tisztítással.

Valóban marad vissza anyag a felület porozitásában, de oda a fertőtlenítő mosogatószer is bejut, tehát a beágyazódott bacik többségét is eléri.

2019. okt. 28. 08:52
 15/15 A kérdező kommentje:
Köszönöm mindenkinek, aranyosak vagytok! :)
2019. okt. 30. 01:50
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!