A klímaváltozásért a megnövekedett naptevékenység a Föld tengelyének változása & a vulkanizumus a felelős?
A nyolcvanas években gyermekkorom javát a játszótéren töltöttem. Nem volt sem TV, sem PC, így be kellett érni focival és ping-ponggal. Bevallom élveztem. Egész napokat fociztam a napon és meg sem éreztem. Most pedig már 5 perc napsütés után érzem, hogy túl erősen szűr a Nap. Ilyen rövid idő alatt biztosan nem emberi tevékenység lehet a kiváltó ok. De akkor mi lehet az?
- Logikus a következtetés, hogy mivel a Földre érkező szinte összes energia a Napból érkezik, emiatt a hőmérséklet növekedése is a naptevékenységgel áll összefüggésben. Nagyon sok Napi anomáliákról álvastam az utóbbi időben cikkeket tudományos oldalakon. Jelentősen megtött a káros naptevékenység.
- A vulkanikus tevékenység – mind a szárazföldi, mind a mélytengeri – valóban rengeteg szén-dioxidot ereget a légkörbe. Nagyn sok vulkán kezdte aktivizálni magát folyamatosan a 90-es évektől a Napjainkig.
- A Föld tengelyének változása valóban komoly hatással van a klímára, és akár ez is lehetne a felmelegedés oka. És a történelem során valóban volt is erre példa.
"Most pedig már 5 perc napsütés után érzem, hogy túl erősen szűr a Nap."
Érzékenyebb a bőröd. A korral jár.
"mivel a Földre érkező szinte összes energia a Napból érkezik, emiatt a hőmérséklet növekedése is a naptevékenységgel áll összefüggésben."
Részben. De a jelen klímaváltozás az ilyen hatással nincsen kimutatható szinkronban.
"Nagyn sok vulkán kezdte aktivizálni magát folyamatosan a 90-es évektől a Napjainkig."
Nincsen jelenleg olyan vulkanikus erősödési ciklus, ami egybevágna a melegedéssel. Amúgy a vulkáni hamu éppen hűt, a kibocsátott üvegházgázok mértéke meg nem nőtt a melegedéshez passzolóan. Az, hogy sok vulkánról kapsz infót, azt jelenti, több a hír a világból, mint régebben.
"A Föld tengelyének változása valóban komoly hatással van a klímára, és akár ez is lehetne a felmelegedés oka."
Ezerévews ciklusok nem passzolnak a jelen évtizedekben mérhető klímaváltozással.
Vannak persze más okok is, de ezek között igen nagy százalékban szerepel az ember. A változás üteme olyan gyors, hogy nem egyeztethető össze a korábbi klímaváltozásokkal, levegő összetétel változással, stb., pedig ezeket aránylag jó ismerjük évmilliókra visszamenőleg. Viszont igen jól illeszkedik az ipari, technikai növekedés idejéhez és üteméhez.
"Egész napokat fociztam a napon és meg sem éreztem"
Én akkor is leégtem rendesen.
"Logikus a következtetés... hőmérséklet... naptevékenységgel áll összefüggésben"
Öööö... nem, nem logikus. Nézd meg a Vénusz bolygót.
"sok vulkán kezdte aktivizálni magát"
A mostani földtörténeti időszak tektonikailag aránylag nyugodt és stabil. Hidd el, ez nudli ahhoz képest, ha valóban aktív időszakban élnénk.
"A Föld tengelyének változása"
A precesszióra gondolsz? Az egy kb. 26 000 éves ciklus, nem 100 év alatt fejti ki a hatását, hanem több ezer.
Nem.
Az ipar, az autók, az emberiség.
Azért az szép logikai okfejtés, hogy az ember biztosan nem lehetett, mert "Ilyen rövid idő alatt biztosan nem emberi tevékenység lehet a kiváltó ok" DE (!) a több ezer-tízezer éves periodicitással jellemezhető tengelyferdeség változás (úgynevezett precesszió) bizonyára felelős a felmelegedésért...
Valahogy már a teljesen szubjektív bőr és hőérzet résznél elkezdtem azon gondolkodni, hogy mennyi értelme van válaszolnom.
Nagyon stabilnak tűnsz az álláspontod terén, nem hinném hogy itt bármelyik kommentelő rövidebb-hosszabb levezetését akárcsak végig fogod gondolni, hátha ne adj Isten tévednél egy természettudományos kérdésben.
Ültök a kocsmában a pultnál.
Ott ültök pár százezer éve.
Tök jó a levegő, némi lassú hőmérsékleti-illatbeli hullámzástól eltekintve.
Erre bejön egy új fickó és ezután állati büdös lesz.
Na ki a gyanús?
"Egész napokat fociztam a napon és meg sem éreztem."
Mert akkor a fociztál és nem a napon gondolkoztál. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!