"só + sav, a német Salzsäure szó tükörfordítása "
Forrás: [link]
A német Salzsäure szócikknél az alábbi olvasható:
"Name von der ursprünglichen Herstellung von Salzsäure aus Salz und Schwefelsäure"
Sóból és kénsavból...
"A 17. században a német Johann Rudolf Glauber nátrium-klorid és kénsav felhasználásával nátrium-szulfátot állított elő, mely folyamat során hidrogén-klorid gáz szabadult fel."
"Régebben az előállítás egyik kiinduló anyaga a konyhasó (NaCl) volt.
"
Nem csak régebben. Más eljárással de ma is sóból nyerik a clórt.
Kérdezőnek:
Mert:
- Sóból állították először elő.
- A Só sava. (Ezt kifejtem)
- Sós íze van (de ne nagyon kóstolgasd).
- Mert a németből tükör fordították.
A sók "savakból" és "lúgokból" eredetezhetőek és a folyamat vissza is fordítható azaz sókból savak és lúgok készíthetőek.
(Tudom ez így nem túl szakszerű de legalább érthető megfogalmazás.)
Csak egy példa a rengetegből: a glaubersó ami Na2So4 a kén savából és nátriumból vagy nátronlúgból keletkezik.
Nem ide tartozik csak egy érdekesség.
A Nátrium Hypoclorit. NaOCl
Tulajdonképpen konyhasó amire "rátukmáltak" egy oxigén atomot amitől szabadulni próbál. Azaz átadja valaminek.
Ennek köszönhető fehérítő és erélyes oxidáló hatása.
Magától is elbomlik csak lassan.
Akár a flakonjában is 1-2 év alatt, de főleg ha pl üvegedényben napozik.
Ami visszamarad a sós víz és némi oxigén.
Azért ne kóstolgasd így sem mert nem tudni hol tart a folyamat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!