Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Miért sósav lett a sósav neve?

Miért sósav lett a sósav neve?

Figyelt kérdés

2019. okt. 15. 20:10
 1/7 anonim ***** válasza:
100%

"só + sav, a német Salzsäure szó tükörfordítása "

Forrás: [link]

2019. okt. 15. 20:41
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/7 anonim ***** válasza:
46%
Kóstoltad már? :)
2019. okt. 15. 20:41
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/7 anonim ***** válasza:
100%

A német Salzsäure szócikknél az alábbi olvasható:

"Name von der ursprünglichen Herstellung von Salzsäure aus Salz und Schwefelsäure"

[link]


Sóból és kénsavból...

"A 17. században a német Johann Rudolf Glauber nátrium-klorid és kénsav felhasználásával nátrium-szulfátot állított elő, mely folyamat során hidrogén-klorid gáz szabadult fel."

[link]

2019. okt. 15. 20:56
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/7 anonim ***** válasza:
100%
Régebben az előállítás egyik kiinduló anyaga a konyhasó (NaCl) volt.
2019. okt. 15. 20:59
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/7 EagleHUN ***** válasza:
100%

"Régebben az előállítás egyik kiinduló anyaga a konyhasó (NaCl) volt.

"

Nem csak régebben. Más eljárással de ma is sóból nyerik a clórt.

2019. okt. 16. 09:52
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/7 EagleHUN ***** válasza:
100%

Kérdezőnek:

Mert:

- Sóból állították először elő.

- A Só sava. (Ezt kifejtem)

- Sós íze van (de ne nagyon kóstolgasd).

- Mert a németből tükör fordították.


A sók "savakból" és "lúgokból" eredetezhetőek és a folyamat vissza is fordítható azaz sókból savak és lúgok készíthetőek.

(Tudom ez így nem túl szakszerű de legalább érthető megfogalmazás.)

Csak egy példa a rengetegből: a glaubersó ami Na2So4 a kén savából és nátriumból vagy nátronlúgból keletkezik.

2019. okt. 16. 10:00
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/7 EagleHUN ***** válasza:
100%

Nem ide tartozik csak egy érdekesség.


A Nátrium Hypoclorit. NaOCl

Tulajdonképpen konyhasó amire "rátukmáltak" egy oxigén atomot amitől szabadulni próbál. Azaz átadja valaminek.

Ennek köszönhető fehérítő és erélyes oxidáló hatása.


Magától is elbomlik csak lassan.

Akár a flakonjában is 1-2 év alatt, de főleg ha pl üvegedényben napozik.

Ami visszamarad a sós víz és némi oxigén.

Azért ne kóstolgasd így sem mert nem tudni hol tart a folyamat.

2019. okt. 16. 10:06
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!