Miert szorzas van az egyensulyi allando kepleteben az osszeadas helyett (kemia)?
A keplet:
K=[H3O+]+[OH-]= 10^(-7) mol/dm3 * ugyanennyivel = annak a negyzete azaz tiz a minisz tizennegyediken molperkobdeci a negyzetén
Ertem hogy 1L vizben 25Celsius fokon 10^(-7) molnyi h2o mulekula ad at protont, es hogy ugy jon ki majd a logaritmusokbol a 14 hogy osszeszorzom a tagokat egymassal h a nevezot majd osszeadhassam, de nekem akkor is az lenne a logikus, ha OSSZEADNI kene a tagokat, mert ha x mennyiseg ad x mennyisegnek valamit, akkor (akar a koncentraciojuk, de barmilyuk osszege) az osszeguket fogom keresni, hogy egyutt mennyit adnak !!!
Pls help??!!!!
Azért egy kicsit te is gondolkodhatsz mielőtt kérdezel. Először is, ahogy mondtam, itt koncentrációkról van szó. Annak pedig nem mol a mértékegysége, hanem mol/liter, azaz Mól. Ez nagyon nagy különbség.
Ez azt jelenti, hogy az a 10^(-7) molnyi H+ ion az egy literre vonatkozik. Egy liter vízben pedig kb 55 mol vízmolekula van, vagyis nagyjából minden 550 milliomodik vízmolekula disszociál, nagyon nagyon kevés.
Namost ha csinálunk egy egymólos sósavat, akkor az azt jelenti hogy minden 55 vízmolekulára jut 1 extra H+ ion és egy Cl- ion. Itt ekkora rohadt nagy nagyságrendekről van szó, tízmilliószoros ugrásokról. A vízionszorzat alapján az OH- ionok száma ilyenkor literenként 10^(-14) mol, vagyis minden ötmilliószor-milliárd vízre jut egy OH-.
Úgyhogy nem, abban a 10^(-7)-ban sem a klorid, sem az extra H+ nincs benne. Az csakis a tiszta vízre vonatkozik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!