Hogy kell házilag hidrogént fejleszteni?
A víz háztartási előállítására a leggazdaságosabb módszer kinyitni a csapot vagy megtekerni a kerekes kutat.
Hidrogén házi előállítása:
1. vízből elektrolízissel. Na jelen esetben ez elég kontraproduktív.
2. sav + fém. Ez sem valami nyerő, mert a sav alapból vízben van, akkor minek cseszekedni. A savak veszélyeiről nem is beszélve.
3. még mindig sav és fém, de konyhakészen: akkumulátorban. töltése közben hidrogén fejlődik. Ezzel az akkuból is fogy a víz, amit később pótolni kell, hát ez aztán megéri.
4. egyéb kémiai módszerek, még drágább, problémásabb , veszélyesebb...
5. veszel palackozott hidrogént.
Egyébként NE. Ne gyújtogassál hidrogént. A levegő-hidrogén gázelegyet nem véletlenül hívják durranógáznak.
Cseszekedsz vele, felrobban, aztán viszi a házat csapostól, kerekes kutastól és a következő víz, amit talán még élve látsz, a tűzoltóság fecskendőjéből jön.
Még jó, hogy gyúlékony gázok eddig sosem robbantak fel. :)
Vagy a híradóba szeretnél bekerülni? Mert ahhoz egy árnyalatnyival jobbat is kitalálhatnál.
Itt egy "érdekes" videó, pedig ilyen helyeken tényleg mindent tudnak a gázokkal való bánásmódról. Jó, persze ez kicsit nagyobb mennyiség:
Mindenesetre ha nem sikerült lebeszélni, akkor örülök, hogy így a gyakorin keresztül válthattunk pár szót, és ég veled.
Ui. Remélem nem mellettünk laksz.
"Vízet szeretnék előállítani."
És egyébként egy tipp. Van egy vízcsap nevű szerkezet, annak nézz utána. Egész jól bevált.
Most miért kell oltani a kérdezőt? Borzasztó az a cinizmus, ami itt megy néha. Azt írta, hogy vizet szeretne ELŐÁLLÍTANI! Nem azt, hogy vizet akar szerezni. A kémiában valaminek az előállítása(!) nem azt jelenti, hogy elmegyek a boltba és megveszem a vegyszert, hanem, azt, hogy reakciók során "elkészítem".
A sav+fém önmagában pontatlan, mert ha ezüstöt raksz kénsavba, akkor nem hidrogént fejleszt, hanem kén-dioxidot. A legegyszerűbb/olcsóbb/biztonságosabb ha valamilyen híg, nem oxidáló savba (pl. sósav) valamilyen negatív standard elektródpotenciálú fémet (pl. cink, alumínium) helyezel.
Kedves 6-os, mi itt csak viccelődünk. :D De ettől még a mondandót érdemes komolyan venni, gondolom az érhető, hogy miért.
"A kémiában valaminek az előállítása(!) nem azt jelenti, hogy elmegyek a boltba és megveszem a vegyszert, hanem, azt, hogy reakciók során "elkészítem"."
Nekem a kémia tanárom azt mondta, hogy ha nincs más akár meg is vehetem a boltban, de az nem tananyag. Ennyit tudtam a kémia órákból megjegyezni, és be is vált a dolog, tehát jó tanár volt. :D
Hidrogén előállítására az alábbi módszerek állnak rendelkezésre, a parciális oxidáció és vízgáz reakció (többek között):
C + H2O -> CO + H2
CH4 -> C + 2H2
FE + 2H2O -> FE(OH)2 +H2
CO + H2O -> CO2 + H2
CH4 + 1/2O2 -> CO + 2H2
CH4 + H2O -> CO + 3H2
stb
Egyébként meg:
Hidrogén előállítása és égése
"felrobban, aztán viszi a házat csapostól, kerekes kutastól"
De az is épp elég, ha csak a szemeit viszi ki. Talán nem is neki, hanem egy családtagnak.
Sósav + alufólia. Húzz egy lufit az üveg nyakára és ott a hidrogén.
Igen, ne cigizz közben, mert meglepődsz.
A hidrogén molekulája nagyon pici, csak pár percig marad a lufiban.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!