Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Nyáron, vagy télen van közeleb...

Nyáron, vagy télen van közelebb a Nap a Földhöz?

Figyelt kérdés
mert úgye nyáron, jún. 22.-én éri merőleges szögben, szóval akkor, hogy is van ez? miért van meleg?
2010. júl. 14. 12:33
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
95%
A Föld elliptikus pályán kering, és majdnem gömb alakú, a tengelye viszont 23,5 fokkal görbült a keringési síkhoz képest. Az alapelképzelésed hibás tehát az egész keringésről. Nem "csak nyáron" éri merőlegesen a napsugárzás a Földet, hanem a Ráktérítő és a Baktérítő között vándorolva az egész évben ez történik.
2010. júl. 14. 12:40
 2/11 anonim ***** válasza:
92%
Szia.Nyaron tavolabb van ezert van az hogy a deli felteken kemenyebb telek vannak olyan orszagokban mely a mersekelt ovben vannak.
2010. júl. 14. 12:40
 3/11 anonim ***** válasza:
94%
Amikor az északi féltekén tél van. Más szögben esnek ilyenkor a nap sugarai a Földre, és ettől van melegebb. Nem veszít annyit az energiájából.
2010. júl. 14. 12:56
 4/11 A kérdező kommentje:
KÖszönöm :)
2010. júl. 14. 12:59
 5/11 anonim ***** válasza:
2010. júl. 14. 13:52
 6/11 anonim ***** válasza:
36%
Az évszakok változását a föld tengelyének billegése okozza nem az hogy az ellipszis pályán épp hol van.
2010. júl. 14. 13:52
 7/11 anonim ***** válasza:
94%

Hát a tengely billegése ilyet nem okoz, mert ott a periodicitás nem éves, hanem ezer éves!

[link]

A kérdezőnek üzenem, hogy a linken megjelenő képen éppen a téli napforduló van ábrázolva, a nap akkor éppen a baktérítő felett delel. Tehát télen vagyunk perihéliumban (napközelben) és nyáron aphéliumban (naptávolban).

Mégis nyáron miért van melegebb, mint télen - még az északi féltekén is? Mert éves vándorlása során a nap látszólagos mozgása úgy alakul, hogy nyáron, június 21-én a nyári napfordulókor éri a ráktérítőt merőlegesen a napsugárzás. (Magyarország a 45.szélességi körével ettől egy kicsit északabbra van)

A felületre eső sugárzás hatékonysága pedig a beesési szög koszinuszával arányos, ami 90 foknál épp 1, de ennél kisebb szögnél egynél kisebb érték. Ez jóval túlkompenzálja energiamérlegben azt, hogy nyáron naptávolban vagyunk!

2010. júl. 14. 15:39
 8/11 anonim ***** válasza:
Délen azért keményebbek a telek, mert kevesebb a szárazföld, kevésbé tud felmelegedni.
2010. júl. 14. 16:10
 9/11 anonim ***** válasza:

Kedves kérdező.

A legigazabb választ az utolsó előtti adta (84%) szeritnem. Abban benne van minden.

Amiből következik még ha nem is írta le szó szerint, hogy Magyarországon sosem süt merőlegesen a nap. Minálunk, a legideálisabb esetben is 46-23=23° a nap dőlés szöge (0° nál lenne a fejünk felett, azaz 90°-ban, alias a "zenit"-en). Ez van jun 22.-én.

Legrosszabb esetben, mikor a baktérítőnél jár a nap, 46+23=69° a nap beesési szöge (december 22.-én mikor delel a nap) Tehát ekkor 90-69=21° magasra jön fel csak a nap.

Jól számolok emberek? Nem kevés az a 21°? Már magamat is megcáfolom végül :P.

Egy biztos az északi és a déli sarkkör a "vízválasztó" aminél nagyobb szélességi körben már 1 éjjszaka biztos napsütéssel telik ill. egy nappal mikor nem jön fel a nap.

Ez a 66°. 66+23=89° (+ a tizedesjegyek)=~90°, 90-90=0° tehát jól számoltam. :P

Nyáron a nap 90-23=~66° ban süt a nap az ég tetejéről a juhászra, Télen pedig 23°-ban.

Elnézést a hosszú okfejtésért, magam is csak most számoltam utánna először.

Másodosorban érdekelne az a történet, miszerint a hortobágyon a kút alját figyelték mikor süt merőlegesen a nap az aljába. Vagy hogy is volt az a történet?

2010. júl. 14. 23:31
 10/11 anonim ***** válasza:
hát hogy a Hortobágyon nem nézték ezt, az biztos, a sztori az Eratoszthenész Föld kerületére adott becslésénél jön elő, bár ott sem a kút aljából nézték, hanem a tetejéről néztek le délben a nyári napfordulókor, és nem Hortobágyon, hanem Szüénében (ma Asszuán), Egyiptomban.
2010. júl. 15. 00:34
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!