Nyáron, vagy télen van közelebb a Nap a Földhöz?
Hát a tengely billegése ilyet nem okoz, mert ott a periodicitás nem éves, hanem ezer éves!
A kérdezőnek üzenem, hogy a linken megjelenő képen éppen a téli napforduló van ábrázolva, a nap akkor éppen a baktérítő felett delel. Tehát télen vagyunk perihéliumban (napközelben) és nyáron aphéliumban (naptávolban).
Mégis nyáron miért van melegebb, mint télen - még az északi féltekén is? Mert éves vándorlása során a nap látszólagos mozgása úgy alakul, hogy nyáron, június 21-én a nyári napfordulókor éri a ráktérítőt merőlegesen a napsugárzás. (Magyarország a 45.szélességi körével ettől egy kicsit északabbra van)
A felületre eső sugárzás hatékonysága pedig a beesési szög koszinuszával arányos, ami 90 foknál épp 1, de ennél kisebb szögnél egynél kisebb érték. Ez jóval túlkompenzálja energiamérlegben azt, hogy nyáron naptávolban vagyunk!
Kedves kérdező.
A legigazabb választ az utolsó előtti adta (84%) szeritnem. Abban benne van minden.
Amiből következik még ha nem is írta le szó szerint, hogy Magyarországon sosem süt merőlegesen a nap. Minálunk, a legideálisabb esetben is 46-23=23° a nap dőlés szöge (0° nál lenne a fejünk felett, azaz 90°-ban, alias a "zenit"-en). Ez van jun 22.-én.
Legrosszabb esetben, mikor a baktérítőnél jár a nap, 46+23=69° a nap beesési szöge (december 22.-én mikor delel a nap) Tehát ekkor 90-69=21° magasra jön fel csak a nap.
Jól számolok emberek? Nem kevés az a 21°? Már magamat is megcáfolom végül :P.
Egy biztos az északi és a déli sarkkör a "vízválasztó" aminél nagyobb szélességi körben már 1 éjjszaka biztos napsütéssel telik ill. egy nappal mikor nem jön fel a nap.
Ez a 66°. 66+23=89° (+ a tizedesjegyek)=~90°, 90-90=0° tehát jól számoltam. :P
Nyáron a nap 90-23=~66° ban süt a nap az ég tetejéről a juhászra, Télen pedig 23°-ban.
Elnézést a hosszú okfejtésért, magam is csak most számoltam utánna először.
Másodosorban érdekelne az a történet, miszerint a hortobágyon a kút alját figyelték mikor süt merőlegesen a nap az aljába. Vagy hogy is volt az a történet?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!