Ha egy ivatsejtben sejtben töredezett a DNS, tehát sérült, akkor a kromoszóma is sérült, rendellenes?
A DNS egy kromoszómának nevezett óriásmolekulába van rendezve. Ez a két fogalom csak egyben értelmezhető.
Az, hogy töredezett a DNS az egy dolog... ép DNS-ű sperma esetén még lehetnek kromoszóma mutációk.
A kromoszóma ahogy #1 is írja egy DNS molekula térbeli elrendezése "öszecsomagolása" ha úgy tetszik.
Ha töredezett a DNS akkor a kromoszóma szétesett, az a sejt vagy örökítőanyag már életképtelen! A töredezettség azt jelenti hogy a foszfatáz lánc felbomlott már...
Ha mutációk vannak/kerülnek a DNS -be attól még örökíthet.
Ha a foszfatáz lánc sértetlen akkor ez a "sérülés" még nem töredezettség.
Két pontosítás az előttem szólókhoz. (A válaszok lényegét nem érintik.)
"A DNS egy kromoszómának nevezett óriásmolekulába van rendezve."
Én úgy fogalmaznám meg, hogy egy-egy kromoszóma lényegében egy-egy DNS molekula (avagy egy-egy DNS molekulát tartalmaz.) (Az eredeti mondat szerintem kicsit félreérthető.)
"foszfatáz lánc"
A foszfatáz az egy enzim (tehát fehérje)!!! Amiről beszélsz, az a cukor-foszfát gerinc.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!