Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Ha egy ivatsejtben sejtben...

Ha egy ivatsejtben sejtben töredezett a DNS, tehát sérült, akkor a kromoszóma is sérült, rendellenes?

Figyelt kérdés

2019. aug. 20. 21:57
 1/4 anonim ***** válasza:
100%

A DNS egy kromoszómának nevezett óriásmolekulába van rendezve. Ez a két fogalom csak egyben értelmezhető.

Az, hogy töredezett a DNS az egy dolog... ép DNS-ű sperma esetén még lehetnek kromoszóma mutációk.

2019. aug. 20. 22:38
 2/4 EagleHUN ***** válasza:
100%

A kromoszóma ahogy #1 is írja egy DNS molekula térbeli elrendezése "öszecsomagolása" ha úgy tetszik.

Ha töredezett a DNS akkor a kromoszóma szétesett, az a sejt vagy örökítőanyag már életképtelen! A töredezettség azt jelenti hogy a foszfatáz lánc felbomlott már...

Ha mutációk vannak/kerülnek a DNS -be attól még örökíthet.

Ha a foszfatáz lánc sértetlen akkor ez a "sérülés" még nem töredezettség.

[link]

2019. aug. 21. 07:41
 3/4 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat!
2019. aug. 21. 08:20
 4/4 sadam87 ***** válasza:
100%

Két pontosítás az előttem szólókhoz. (A válaszok lényegét nem érintik.)

"A DNS egy kromoszómának nevezett óriásmolekulába van rendezve."

Én úgy fogalmaznám meg, hogy egy-egy kromoszóma lényegében egy-egy DNS molekula (avagy egy-egy DNS molekulát tartalmaz.) (Az eredeti mondat szerintem kicsit félreérthető.)

"foszfatáz lánc"

A foszfatáz az egy enzim (tehát fehérje)!!! Amiről beszélsz, az a cukor-foszfát gerinc.

2019. aug. 21. 08:52

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!