Jól gondolom ezt a földrajzzal kapcsolatban?
Sziasztok! :)
Egy fantasy regény világának kidolgozásához kérném a segítségeteket. Egy kitalált világban játszódik, és szeretném ezt minél részletesebben és minél valóságosabban megalkotni. Kezdetnek rajzoltam egy térképet, és ez alapján szeretném először az éghajlatot, majd a gazdaságot kidolgozni. Viszont kicsit bizonytalannak érzem magam ezzel kapcsolatban, van egy elképzelésem, de nem tudom, jól gondolom-e a dolgokat, vagy hülyeség az egész.
Ez itt a térkép (remélem sikerült valamennyire reális térképet rajzolnom, először csinálok ilyesmit):
A térképarány 1 : 920 000, a képen nem igazán látszik.
Eddig arra jutottam az éghajlattal kapcsolatban, hogy jobbról egy óceán határolja a helyet, így onnan óceáni hatás érvényesül (bő csapadék, enyhe tél-hűvös nyár, bő vizű folyók), balról pedig szárazföld, így afelől kontinentális hatás van érvényben (fogalmam sincs, ez így mennyire állja meg a helyét).
És a hegységek miatt úgy gondoltam, ezeken a helyeken kevesebb a csapadék:
És ezeknél a helyeknél esik a legtöbb:
Ez így mennyire reális? Jól gondolom a dolgokat, vagy tévedek valamiben (és esetleg ki tudnátok javítani)? :)
A parton több csapadék lehetne a hegyekig , a hegyek között viszont lehetne sivatag (mivel a hegyek nem engedik át a felhőt a csapadékkal) ahol a mi világunkban élőhöz hasonló egyiptomi civilizáció élne .a csapadékos részen élhetnek az európai civilizációhoz hasonló népek ,
A térkép bal sarkanál és északon a hegyeken túl élhetnének eszkimó félék.
Attól függ, mit értesz kitalált világ alatt. Ha teljes mértékben kitalált, tehát nem is a Földön, akkor nagyjából a képzeleted szab határt. Ha amúgy a Földön vagyunk, akkor a térkép jobb oldalán inkább nedves kontinentális éghajlatnak kellene lennie (hideg tél és meleg nyár, viszonylag sok nyári esővel), bár ez függ a szélességi körtől (délebbre monszun).
A szárazabb és esősebb területek nyilván stimmelnek, bár azt nem tudom, hogy 100-150 km elegendő-e szembetűnő változáshoz.
A sci-fi két szó összetétele. Ha az elsőt figyelembe akarod venni, akkor a természettörvényeket nem hagyhatod figyelmen kívül. Azok mindenütt érvényesek. Ha viszont csak a másodikra koncentrálsz és nélkülözöd az elsőt, akkor te alkotod a természettörvényeket. Amilyenre akarod, csak konzekvens legyen.
Van még egy apróság. Az irodalom egyik célja a szórakoztatás, de van még egy célja is. A valós világunk egy konkrét problémájának más szemszögből való bemutatása, megvilágítása. Öncélból írott szöveg puszta időtöltés, egyéb haszna nincs. Nem is olvassa senki.
Bár írtátok, fantasy világnál bármi lehetséges, de olyan világot szeretnék alkotni, ahol a természeti adottságok, a tájak, az éghajlat meg úgy minden olyan, mint a Földdé. Szóval tekinthetünk rá egy alternatív Földként is :)
Szélességi köröket tekintve valahol az északi mérsékelt övezetbe gondoltam elhelyezni, nagyjából azon a helyen, ahol Európa található (azon belül is inkább Anglia fele).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!