Mérnököknek: melyik PLC-ről szóló könyvet ajánlanátok?
A diplomamunkámat írom egy biztonsági rendszer megtervezéséről, ennek tűzvédelmi és más megoldásai egy PLC-re (Programozható Logikai Vezérlő) épülnének. hol találok ehhez szakirodalmat, vagy mit ajánlanátok, ezeket hol lehet beszerezni?
Ezeket találtam, lehet véleményezni ha ismerős:
- Nagy: Mitsubishi System Qn PLC karbantartása jegyzet, Bp. 2005
- PLC alapozó tanfolyam, Mitsubishi PLC használata, programozása jegyzet, MELTRADE Automatika Kft., Bp. 2004
- Kertész: Robotkezelői és Programozói Tanfolyam jegyzet, ABB Mérnöki, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., Bp. 2006
Erre így nem lehet válaszolni.
Nem írtad hogy milyen PLC (könyvekből godnolom én Mitshu). Nem írtad le, hogy megszeretnéd-e valósítani a PLC-n a dolgot (mert másabb elméletben programozni mint szépen nekiülni és megoldani egy problémát akár leszimulálva is).
Milyen rokonságban állsz a PLC-vel?
(nagyjából merre tanulsz? milyen szakon, hogy nem ismered, de mégis ezzel akarsz foglalkozni. nemmind1 hogy milyen szinten kéne a tudást elsajátítanod)
Tudsz-e programozni (mondjuk nem létfeltétel PLC-hez, de nem árt)?
Szeretnéd-e tudni a működését, belső felépítését? (mondjuk szakdogához amúgy sem árt, tartalombővítés gyanánt).
Nekünk mintha nem is könyvekből tanították volna. Volt a tanárnak diája, meg élőben írtuk a progikat és szépen beletanultunk.... Egy félév volt. Mivel volt programozói tapasztalatom, meg informatikusként vagyok számontartva az iskolában, így hamar átláttam a felépítését, és sztem max 1-2 hét alatt amit ott elmondtak elsajátítható. De ha nem vagy jóban a mütyürökkel, több hónap is kevés lehet. ÉS nem mind1 hogy milyen tudást akarsz elsajátítani. Mert érzékelő+befolyásoló egyszerűbb dolognak számít. De finom késleltetések PWM jelek vezérlése (léptetőmotor, szervók mozgatása) már nagyobb falat.
Első ránézésre a PLC alapozó tanfolyam tűnik jónak. Ha gondolod megnézem a gamfos jegyzeteimet, mert mintha egy-két köynv lett volna, de azok helyi könyvek máshol nem találod meg őket. Egy két szép ábra leírás volt benne, nem is vastag...
Szóval neked kell írni a továbbiakat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!