A légköri nyomás ugyanakkora bent a házban is, mint kint?
Lehet hülye kérdés de nem vagyok jártas ilyesmiben. Egy egyszerűbb időjárásállomást építek és nem tudom, hogy a légnyomást mérő szenzort a kinti, elemmel működő egységbe tegyem vagy jó lesz a benti fő egységben is?
A magasság ugyan az, szóval a kinti rész nem egy póznán van, hanem 1,5-2 méterre a földtől a ház előtt.
Ugye ha mindegy hova rakom, akkor energiatakarékossági okokból a benti egységben lenne, ami hálózati tápról megy.
Az a helyzet, hogy körülményektől függően itt is, ott is csalhat valamennyit. De azért a kinti pontossága megbízhatóbb.
Erős szél esetén az épületek repólőszárny-effektus révén a belterükben kisebb nyomást tudnak létrehozni a kintinél.
De ugyanazt a csökkent nyomást mérnéd közvetlenül a falon kívül is, például ablakra kívülről feltett műszerrel is, csak az épülettől távolabb lenne "jó" értéked.
Szélcsendben is, ha a ház nyílászárói túl jók, az ajtócsapkodás is tud szép tüskéket rakni a mérési diagramra.
#4: A felhasználási cél kérdése.
De az említett szél miatti értéktorzulás izmosabb viharban, rossz helyre rakva lehet akár 5-10%-os is.
Pontos meteorológiai adat céljára az már nagyon rossz tűrés.
Ennél a legolcsóbb légnyomásmérő műszerek pontossága is sokkal jobb.
(Mivel nem az otthon>barkácsolás kategóriába rakta a kérdést, hanem a tudományba, szerintem megilleti a pontos válasz. Aztán hogy ezt hogyan használja fel, az már a kérdező döntése.)
A lényeg, hogy szélcsendben nincs igazán jelentősége, de minél erősebben fúj a szél, az elhelyezéstől függően annál inkább torzíthatja a mért értéket.
Igen, pontosan a cél a kérdés. Vagyis kérdezhetném a vihar közbeni légnyomást kitett helyen, a különbséget vagy éppen a belső légtér légnyomását. És legfőképpen azt, mire használom a mért értéket. Mert ettől függ, hogy számít-e és mekkora hiba számít.
És mivel e szempontokat nem ismerem, nem tudok javaslatot sem tenni.
Kétségtelen viszont, hogy a többféle szempont és következményei megemlítése hasznos tud lenni.
"Nekem aztán tök mindegy, hogy 1010 hPa vagy 1012."
Szerintem meg ha a nyugati faladon 1012 hPa a nyomás, a keleti falad mentén meg 1010, és nyugati szél fúj, és nyitva vannak a keleti és nyugati ablakaid is, akkor olyan huzat van a házban, hogy a függöny kint lobog az udvaron, és csapkodja a redőnytokot vagy a vakolatot...
"és nyitva vannak a keleti és nyugati ablakaid is"
De ha mondjuk csak az egyik van nyitva, akkor is leeshet a nyomás a lakásban, kereszthuzat nélkül.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!